Her er de seks ulike norgesmesterne i årets Bakkeløp-NM. Fra venstre Joakim Vestli (Supernasjonal klasse 3), Lars Morten Berntsen (2WD rallybiler), Marius Solberg Hansen (Supernasjonal klasse 1), Anders Grøndal (4WD rally- og rallycrossbiler), Emil Sivesind (Supernasjonal klasse 4) og Alexander Hauglid (Supernasjonal klasse 2).

Flere fulltreffere og mye dramatikk da Bakkeløp-NM skulle avgjøres

Nok et norgesmesterskap er avgjort etter både overlegen kjøring og en god dose dramatikk langs VIP-veien ved Lysgårdsbakken på Lillehammer.

Publisert Sist oppdatert

BAKKELØP: For OL-byen i Innlandet har vært sentrum for årets norgesmesterskap i bakkeløp. De to første rundene ble kjørt på grustraseen ved bob- og akebanen utenfor Hunderfossen i mai, mens finalehelgen ble kjørt langs den klassiske VIP-veien som snor seg opp parallelt med hoppbakken Lysgårdsbakken utenfor Lillehammer sentrum.

BAKKELØP: For OL-byen i Innlandet har vært sentrum for årets norgesmesterskap i bakkeløp. De to første rundene ble kjørt på grustraseen ved bob- og akebanen utenfor Hunderfossen i mai, mens finalehelgen ble kjørt langs den klassiske VIP-veien som snor seg opp parallelt med hoppbakken Lysgårdsbakken utenfor Lillehammer sentrum.

Medaljekampen var absolutt åpen i alle klasser, og kun to førere hadde full pott med seg i bagasjen fra Hunderfossen, nemlig Espen Isaksætre i Supernasjonal klasse 1 og Anders Grøndal for firehjulsdrevne rally- og rallycrossbiler. Med full pott betyr det tre omgangsseire og derav totalseier, som gir 29 poeng - der seierspotten består av 20 poeng, mens man får tre poeng per omgangsseier.

Men det skulle kjøres, og dramatikk skulle det bli.

Posted by MSH Motorsport on Sunday, September 25, 2022

Poenglikt

Eksempelvis for Isaksætre i Supernasjonal klasse 1, som ikke hadde råd til noe dårligere enn andretider dersom Marius Solberg Hansen sikret seg full pott gjennom begge dager. Og det skulle nettopp skje, at den unge Holmestrand-gutten var meget revansjesugen etter at fjorårets NM-gull i bakkeløp ble lagt igjen med tekniske problemer på Konsmo.

Og Isaksætre ødela for seg selv med 44 hundredelers margin da han ga bort andretiden til Anders Hansen i den første omgangen lørdag. Det skulle nemlig bli skjebnessvangert, for etter å ha satt andretider bak Solberg Hansen resten av helgen, så endte de opp poenglikt med eksakt samme løpsutvikling. Dermed er det resultatet i siste løp som avgjør, og med seier for Solberg Hansen søndag ble også NM-gullet hans. Anders Hansen sikret forøvrig bronsemedaljen.

Gull og kontroverser i klasse 2

I Supernasjonal klasse 2 hadde Alexander Hauglid dannet seg et godt grunnlag med 56 av 58 mulige poeng etter første runde, mens det var noe jevnere mellom Bjørn Olav Jøranli, Stian Søsæther og Per Magne Røyrås. Sistnevnte åpnet helgen med bestetid, men derifra og ut var det Hauglid som hadde tilsynelatende stålkontroll på resten av mesterskapet.

Gullet ble berget på enkelt vis med god margin til Røyrås som gjennomførte et godt løp og klatret opp til sølvplass, mens Søsæther tok bronsemedaljen. Forøvrig verdt å nevne at klassen ble vunnet av Sebastian Høidalen søndag, etter at han hadde blitt disket fra å delta i klasse 4 lørdag fordi regelverket tolkes dithen at motorer under 2,4 liter ikke tillates i denne klassen.

Høidalen sin bil går vanligvis i klasse 2 i rallycrossen med sin to-liters motor, men grunnet lånt klasse 4-bil under sesongstarten i mai, så stilte han opp i denne klassen denne helgen med sin klasse 2-bil - og fikk først grønt lys før han etter løpet ble diskvalifisert. Høidalen returnerte til klasse 2 til søndagens løp og fikk godkjent deltakelse her med sin Ford Fiesta.

Forøvrig har arrangøren gått ut og bekreftet at det ikke er snakk om protest fra en konkurrent. Parc Fermé har forsøkt å få en kommentar fra arrangøren om bakgrunnen for diskvalifiseringen og tolkningen av regelverket på dette, men foreløpig har vi ikke lykkes i å få respons.

Dobbelt Toten-gull

Over til klasse 3 og Joakim Vestli har vist storform i rallycrossen utover i sesongen, mens bakkeløpsspesialist Kenneth Hansen hadde ledelsen før finalehelgen med 58 poeng. Dog svarte Vestli på tiltale, og sikret seg eksakt samme poengsum, men Hansen - som forøvrig ikke må forveksles med den svenske rallycrosskongen - fikk for tøff konkurranse fra Petter Leirhol til at han kunne svare på tiltale fra Vestli. Dermed ble NM-gull til toten med fem poengs margin på Hansen, mens Leirhol sikret bronsemedaljen.

Gull til Toten skulle det også bli i klasse 4 hvor Emil Sivesind på forhånd var storfavoritt. Hadde det ikke vært for at Robin Slåttekjær kjørte fra ham under lørdagsløpet på Hunderfossen i våres, så hadde han gjort fullstendig rent bord gjennom sesongen der han de siste tre løpene har tatt full pott i omganger og totalseire. Dermed var gullmedaljen til slutt en enkel sak, der Robin Slåttekjær denne gang ikke var i nærheten av tempoet hans denne helgen.

Det var dog Petter Paulsen, også han en totning for ordens skyld, men det var ikke nok for BMW-føreren til å spise seg inn på Slåttekjær i kampen om sølvmedaljen, og dermed måtte Paulsen ta til takke med bronsemedalje denne sesongen.

BMW-duell om medaljene

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler var det relativt lave odds på sprint- og bakkeløpsspesialisten Lars Morten Berntsen i en innleid Opel Kadett ettersom hans tidligere Ford Escort KitCar er solgt videre, samtidig som hans nybygde Citroën Xsara ikke er tatt ut i løp enda. Berntsen viste dog hva han er god for i bakkeløpstraseen og sikret dobbeltseier og fem av seks bestetider gjennom disse to dagene. Dermed ble gullet også en enkel sak for hadelendingen.

På de to neste plassene ble det en beintøff BMW-duell mellom Kim Åvard Meland og Jarle Lippert. Sistnevnte hadde en unormalt svak helg på Hunderfossen og hadde et enormt poengtap til Meland å svare på. Sørlendingen måtte akseptere at Lippert var i en annen klasse på Lillehammer, men det holdt likevel ikke for Lippert. Sammenlagt sikret Meland sølvmedaljen med syv poengs forsprang etter at Lippert hadde tatt inn på hele 22 poeng denne helgen.

Nervepirrende gullkamp

For de firehjulsdreven bilene, hvor det kombineres både rallybiler og rallycrossbiler, var det som nevnt medaljegrossisten Anders Grøndal som kjempet om nok en gullmedalje på bakkeløps-CVen, men der mange av hans tidligere gull har virket av det nokså enkle slaget, så skulle drammenseren få en helt annen kamp denne helgen.

Uten asfaltoppsett på sin Skoda Fabia Rally2 leide han seg i stedet en Citroën C3 i samme kategori fra Rune Danneborg, men med konkurranse fra dyktige rallycrossførere som Hans-Jøran Østreng og David Nordgård i Supercar, så ville dette uansett være rått parti på tørr asfalt.

Grøndal hadde ikke nubbsjans mot rallycrossgutta, og ettersom Nordgård hadde poeng å hente fra Hunderfossen så var Grøndal avhengig av at Østreng svarte på Nordgårds seier lørdag, mens Grøndal selv ikke kunne gjøre noe annet enn å berge to tredjeplasser. Med ny Nordgård-seier søndag så ville det vært han som stakk av med årets NM-gull.

Men Grøndal fikk ønsket sitt oppfylt, og Østreng satte opp et forrykende tempo søndag med tre strake omgangsseire, med påfølgende løpsseier og full pott. Dermed kunne han strekke armene i været for sitt 18. NM-gull i norsk bilsport, der 12 av dem er sikret i bakkeløp. Sølvmedaljen gikk til David Nordgård, mens Roger Rustand berget bronsemedaljen etter fire stabilt gjennomførte løp i Bakkeløp-NM.

Powered by Labrador CMS