Karl Peder Nordstrand under Bilsporttalentet 2023.

Karl Peder Nordstrand (16) i ferd med å avslutte solid sesong i Latvia:

– Jeg vet at jeg ikke har kjørt så fort jeg kan

En løpshelg gjenstår før Karl Peder Nordstrands sesong i Latvia er overstått, og det har gått bra for unggutten selv om han tilsynelatende ikke har gitt full gass. 

Publisert Sist oppdatert

RALLY: For andre år på rad finner vi Karl Peder Nordstrand som en av fem utvalgte finalister i Norges Bilsportforbunds årlige talentkonkurranse Bilsporttalentet. 16-åringen fra Hamar kjører til daglig en Rally2-bil i det latviske mesterskapet.

RALLY: For andre år på rad finner vi Karl Peder Nordstrand som en av fem utvalgte finalister i Norges Bilsportforbunds årlige talentkonkurranse Bilsporttalentet. 16-åringen fra Hamar kjører til daglig en Rally2-bil i det latviske mesterskapet.

To dager med konkurranser i flere bilsportgrener, en presentasjon av seg selv og egen karriere og ikke minst en krevende fysisk test danner grunnlaget for hvem som blir utropt som årets bilsporttalent på Bilsportgallaen i Desember. Selv er Nordstrand godt fornøyd med hvordan konkurransen gikk for hans egen del. 

– Det har vært bra. Vi har virkelig gjort det bra i de øvelsene som har vært, og jeg kan med hånda på hjertet si at jeg har prestert akkurat som jeg ønsket. Noe mer enn det får jeg ikke til, og vinner jeg ikke da er jeg rett og slett ikke en verdig vinner, forteller Nordstrand til Parc Fermé. 

Kun seier er godt nok

Karl Peder Nordstrand i mål etter den fysiske testen under Bilsporttalentet.

Det er mulig å bli tatt ut til Bilsporttalentet to ganger, og forrige ukes konkurranser var med andre ord hans siste sjanse til å vinne tittelen med tilhørende 300.000 kroner i premiepotten.

– Det er jo surt! Jævli surt at man måtte bli tatt ut igjen i år, men man må bare gjøre det beste man kan da. Jeg skulle jo helst ha vunnet i fjor, men sånn er det, forteller Nordstrand.

For la det ikke være noen tvil, målet er seier og det er kun seier som et godt nok.

– Jeg trenger ikke å pynte på det å si det at det er bra bare å være med. Ja, det er bra å bli plukket ut, men når jeg først er med så skal jeg vinne. Noe annet er ikke noe tema, og da skal de få se hva beistet i meg virkelig klarer, sier han.

Følgelig er det ikke noe å legge skjul på at han vil bli skuffet om han ikke kommer seirende ut av konkurransen denne gangen. 

– Jeg blir ikke skuffa over at noen andre har slått meg, så råtten er jeg ikke, men jeg blir skuffa over å ha stått rakrygga og at det ikke var bra nok. Hadde jeg ikke fått ut mitt beste hadde det ikke spilt noen rolle, men når jeg nå vet at jeg har gjort mitt beste så vet jeg det at da blir jeg nok skuffa.

Om alle gode ting er to for Nordstrand og at det er han som blir utropt som vinner denne gangen står Hamar-gutten altså igjen med 300.000 kroner fra Norges Bilsportforbund øremerket til videre satsing. Den summen kan utgjøre en betydelig forskjell.

– For oss så er det helt avgjørende egentlig. Jeg har ikke beregna det og vi har ikke gått så særlig nøye inn på budsjett heller for neste år, men det vil gjøre at jeg får kanskje to måneder der jeg kan fokusere utelukkende på det sportslige fremfor å bruke tid på telefoner i hytt og gevær, og det et helt avgjørende i den læringsprosessen vi er i nå. Man skal ha eierskap til hele prosjektet, men jo mer man kan få trent jo bedre er det.

Usikker fremtid

En av øvelsene under årets konkurranse var rally-simulator, og selv i den virtuelle verden var dette som hjemmebane å regne for Karl Peder Nordstrand. Det skulle i alle fall ikke stå på konsentrasjonen.

Det var flere som hevet øyenbrynene da Nordstrand hoppet inn i en Rally2-bil for første gang i fjor høst, men et år senere mot slutten av sin første fulle sesong står unggutten igjen med fire seiere i det latviske mesterskapet hvor han har deltatt grunnet sin lave alder. Han har også sikret seieren i sin klasse.

– Vi har jo vunnet klassen, men det er en pølseklasse, sier Nordstrand. 

«Pølseklassse» til tross, Nordstrand har som nevnt sikret tre totalseiere og sikret seg verdifull erfating i rallybilen, og han er godt fornøyd med jobben som har blitt lagt ned denne sesongen.

– Oppsummert så har det jo gått dritbra. Vi har fått gjort akkurat det vi skal. Vi har ikke sløst en krone, vi har dratt ut alt vi kan fra de testene og løpene vi har hatt og hatt en megautvikling, så det er egentlig bare helt tipp topp.

Men selv om det har gått bra denne sesongen er unggutten klar på at han har mer inne, og at han ikke har gitt full gass hele veien. Derfor er det ifølge han selv heller ikke så bittert som man kanskje skulle tro å for eksempel være seks små tideler unna totalseier, slik han gjorde i Paide Rally August.

– Jeg vet at jeg ikke har kjørt så fort jeg kan. Hadde jeg visst at jeg hadde kjørt så fort jeg kunne så hadde det vært jævli surt, men du har en sikkerhetsmargin. Vi har ikke budsjett til å vrake, og da må man gjøre det der etter.

Nordstrand kjører denne helgen sesongens siste løp i det latviske mesterskapet, passende nok i Litauen. Her møter han langt flere Rally2-biler enn til vanlig, og det blir med andre ord en konkurransedyktig avslutning. 

Foreløpig står ikke flere løp på planen denne høsten, men Nordstrand utelukker likevel ikke helt at det kan bli litt mer kjøring før 2024-sesongen skal innledes til vinteren. 

Karl Peder Nordstrand under den tredje runden i det latviske mesterskapet.

Opprinnelig har planen vært å kjøre ungdomsrally hjemme i Norge nå som Karl Peder hat fylt 16 år, men det har ikke latt seg gjøre. Det trengs en del til girkassa i bilen som skal brukes, men produsenten får ikke produsert denne delen grunnet mangel på kvalitetsstål i forbindelse med krigen i Ukraina. De 80.000 kronene en ny girkasse koster vil Nordstrand og teamet rundt han heller bruke på å kjøre flere løp i Rallly2-bilen.

– Det er ikke sikkert at alt et slutt med en gang, vi prøver å finne på aktiviteter hele tiden og plutselig klarer jeg å få ordna noen kroner så vi får kjørt litt mer. Alt avhenger jo av penger, helst skulle man jo vært av gårde og kjørt hver helg, slår han fast. 

Nordstrand holder sammen med EVEN management kortene tett til brystet hva gjelder neste sesongs planer. En ny sesong i Latvia er aktuelt, men andre løsninger er også oppe til vurdering.

– Ingenting er fastsatt. Det kan hende vi gjør det samme som vi har gjort i år men vi er fremoverlente og prøver å se hva vi kan gjøre, avslutter Nordstrand.

Powered by Labrador CMS