Her krysser Max Verstappen målstreken som vinner av Abu Dhabi Grand Prix og vinner av årets Formel 1-VM.

Max Verstappen er verdensmester for første gang

Han fikk én sjanse til å rappe VM-gullet rett foran nesa på erkerivalen sin. Max Verstappen var ikke vond å be.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Abu Dhabi Grand Prix ble en avslutning på 2021-sesongen på svært 2021-vis etter alt som har vært av drama på og utenfor banen denne sesongen.

Lewis Hamilton tok starten og ledet store deler av løpet, men sikkerhetsbilen på slutten av løpet - med én runde igjen - skapte en helt hinsides tvist på løpet. Max Verstappen hadde satt på softdekk og trengte kun dette scenarioet for å ha en sjanse.

Den muligheten tok han, kjørte forbi Hamilton på siste runde, og dermed er han verdensmester 2021.

For å skru klokka tilbake til start klokken 14:00.

Max Verstappen stod i pole position med ett hakk mykere dekk enn Lewis Hamilton. Dette kunne være en fordel helt i starten, men dekkene ville også i teorien bli slitt ut raskere. Overraskelsen kom derfor ved at Lewis Hamilton hadde en kanonstart, og Verstappen ditto dårligere start, og kom seg forbi og først inn i første sving.

Der ifra og ut bare dro han i fra uten at Verstappen klarte å svare. Verstappen tok et tidlig pitstop, og Hamilton svarte umiddelbart på dette. I mellomtiden ledet Verstappens lagkamerat Sergio Perez løpet, og slapp seg ned før sitt første pitstop for å bremse opp Hamilton slik at teamkameraten kunne få en ny sjans til å attakere.

Perez gjorde akkurat som han fikk beskjed om, med en følgende takk fra Verstappen på teamradioen. Men det var forgjeves; Hamilton var raskere og kunne bra dra i fra - denne gang begge med like gamle harde dekk og således ingen spesielle fortrinn på gummiblandingen for noen av dem.

Verstappen syntes å være avhengig av at noe ekstraordinært måtte skje for å ha en ny sjans. Han trengte på mange måter et slags mirakel i form av en sikkerhetsbil mot slutten, men ikke altfor tett mot slutten, slik at feltet kunne samle seg med grønnflagg minst én runde før slutt.

Nicholas Latifi kjører så i autovernet fem runder før slutt, og mirakelet er et faktum. Verstappen er snartenkt og får på helt nye soft-dekk, mens Hamilton ikke sjanset på noe pitstop og holdt seg ute med godt slitte harde dekk.

Treg opprydning var det eneste som kunne berget Hamilton, og det var også uklarheter om bilene i mellom som var tatt igjen med en runde skulle få komme seg forbi og opp på en ordinære runde, slik som er vanlig under sikkerhetsbil.

Først sa løpsledelsen at de skulle beholde posisjonene på banen, før kontrabeskjden kom på siste sikkerhetsbilrunde. Dermed kom Verstappen seg opp til andreposisjon ute på banen, med friskere og mykere dekk enn Hamilton og hadde én runde på seg til å ta VM-tittelen.

Verstappen lot seg ikke be to ganger. Allerede i sving fem, før DRS-sonene på banen, satte Verstappen skapet på plass. To langstrekker stoppet ikke en 24-årig nederlender som hadde fått ny energi når alt syntes håpløst. Rollene var snudd om, og nå syntes alt håpløst for Mercedes. Desperate teamradioer mellom team og løpledelse var forgjeves.

Verstappen tok seieren i løpet, og tok med det sin aller først VM-tittel. Lewis Hamilton står fortsatt med sine syv.

Powered by Labrador CMS