Disse bildene er det nesten 23 år mellom. Til venstre under testen denne uken, til høyre fra Rally Hedmarken i 2000 hvor hun sikret NM-gullet for Gruppe N-biler i rally.

Nå er Pernilla tilbake etter 23 år: – Hvor ble det av tiden egentlig?

Fra NM-tittel i 2000 til Olivers fødsel i 2001. Og nå, i 2023, skal Pernilla Solberg endelig kjøre fort med bil på skogen igjen.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Når EM-runden Royal Rally of Scandinavia drar i veien denne helgen, så er det en utømmelig mengde med historier å kunne fortelle fra løpet. Og ikke minst når Solberg-familien steller i stand bilsportnostalgi av dimensjoner for å være med og krydre løpet.

Pernilla gjenforenes med sin tidligere kartleser Ulrika Mattson, her fra da de sikret NM-gullet i 2000. Og Ulrika skal ikke ha vært vond å be for dette spektakulære comebacket.

RALLY: Når EM-runden Royal Rally of Scandinavia drar i veien denne helgen, så er det en utømmelig mengde med historier å kunne fortelle fra løpet. Og ikke minst når Solberg-familien steller i stand bilsportnostalgi av dimensjoner for å være med og krydre løpet.

For utenom den ordinære EM-runden blir det showkjøring under det såkalte Legends-navnet, hvor en håndfull helter fra norsk og svensk bilsport er på plass i ulike biler av enorm historisk karakter. De kjører også to etapper, først 

For mens Oliver Solberg skal konkurrere om de store resultatene, så blir det en real familiebegivenhet når pappa Petter tar med seg farmor Tove i hans Citroën C4 WRC, onkel Henning og tante Maud er på plass en Toyota Celica ST185 tilsvarende den bilen Petter vant sin første NM-runde med i 1997, og ikke minst at mamma Pernilla endelig børster støvet av kjøredress, hansker og hjelm - med sin gamle Mitsubishi Lancer Evo 6 som hun tok NM-gull med i 2000.

Kjørte aldri etter Olivers fødsel

– Responsen er helt fantastisk. Men det er Pernilla som er en store storyen her da, bedyrer Petter Solberg overfor Parc Fermé, når vi tar tempen på han og familien før årets store familiehøydepunkt.

Pernilla Solberg som kartleser i den historisk delen av Rally Sweden for ektemannen Petter

Så for å ta Petter på ordet, så får vi sjekke litt nøyere hos Pernilla. For det er nettopp 2000-sesongen som er hennes siste deltakelse som rallyfører. Siden ble det Oliver-fødsel, giftemål og attpåtil VM-tittel til ektemannen før det store idrettslivet virkelig skjøt fart - og Pernilla plutselig fikk mer å tenke på enn sitt eget liv.

– Det ble liksom noe annet som dukket opp i livet. Alt har jo alltid vært rally i livene våre, og sånn ble det også da Oliver kom. Men samtidig kjente jeg da at; ja, rally er viktig, men ikke det viktigste. Oliver hadde jo også en tøff start på livet. Så fikk aldri kommet meg tilbake igjen, men tenkte liksom «jaja, jeg kan jo kjøre igjen neste år». Også kom neste år, og neste år, så har det plutselig gått 23 år nå, og hva har egentlig skjedd? Det føles jo som det var forrige uke. Eller i alle fall et år siden, sier Pernilla Solberg, født Walfridsson, til Parc Fermé.

Pernilla har siden de møttes på slutten av 90-tallet alltid stått ved Petters side. I 2000 ble hun norgesmester, like etterpå ble hun gravid med Oliver som kom til verden i september 2001. Siden den gang har hun ikke kjørt et eneste rallyløp - men 23 år senere er det nå slutt på dette.

For den erkeekte rallysupporter fra 90-tallet kjenner henne like godt som Walfridsson som Solberg. Datter av legenden Per Inge Walfridsson, niese av Stig-Olov «Steckan» Walfridsson. Og altså norgesmester i rally, den siste kvinnelige norgesmesteren som har vært i rally - og i dag får ikke utøvere med svensk lisens uansett kjempe om NM-gull.

Lover å gi gass over hoppet

Men det blir høy nostalgi-faktor når det nettopp er hennes Mitsubishi fra 2000-sesongen, i eksakt samme dekor, som kommer flyvende over Colin's Crest lørdag. Foråpentligvis.

For Legends-utgaven kjøres kun med to etapper, én hver dag. Først mellom «loopen» på fredags-etappen Ängebäckstorp før de lørdag kliner til med Colin's Crest i pausen, mest sannsynlig foran tusenvis av tilskuere.

– Ja herregud, som jeg skal hoppe der! Jeg har vært og sjekket over linja over krønet der. Åjada, jeg skal hoppe, lover rallymammaen.

Litt tekniske problemer på testen i forkant har skapt vanskeligheter for forberedelsene. Og det er jo litt prekært når man ikke selv har sittet bak rattet på 23 år.

– Det skal bli så utrolig kult. Vi håpe å ha fått orden på bilen nå, den gikk rent ut av verkstedet nå i alle fall. Men selvfølgelig blir man rattrusten. Det er jo en del år siden sist. Også er den første etappen veldig lur, sprettende og krevende. Så det blir veldig spennende. Men utrolig kult, sier Pernilla.

Powered by Labrador CMS