Rally-EM: Mads tok totalseieren etter knallhard Gryazin-straff – og Andreas tok hjem EM-gullet

Publisert
Mads Østberg. (Foto: Bastien Roux / FIA ERC)
Mads Østberg. (Foto: Bastien Roux / FIA ERC)

RALLY: Selv om det fortsatt gjenstår én EM-runde på kalenderen når alt rundes av på kanariøyene i slutten av november, så ble gullmedaljen forseglet denne helgen, igjen til en norsk fører, og igjen til Andreas Mikkelsen.

For det ble til slutt en svært positiv helg sett med norske øyne, til tross for at både Mikkelsen og hans erkerival fra WRC 2, Mads Østberg, hadde store problemer titt og ofte gjennom Rally Ungarn. Østberg har forøvrig ikke konkurrert fast i EM denne sesongen, men i stedet satset parallelt i det ungarske mesterskapet i tillegg til WRC 2-mesterskapet sammen med Citroën, og var på plass primært på grunn av at det nasjonale løpet ble samkjørt med EM-runden.

Og i mål var det nettopp Østberg som stod igjen som totalvinner. Egentlig endte han på en andreplass, også det en sterk prestasjon etter at både en dramatisk fullfartssnurring med heldig utfall i tillegg til en punktering skulle gjøre løpet vanskelig for ham. Men Østberg og kartleser Torstein Eriksen kjempet til siste slutt med gode etappetider da alt fungerte som det skulle, og sent søndag kveld ble det også klart at totalseieren i løpet var deres.

Egentlig var det russeren Nikolay Gryazin som totalvant løpet. Men han hadde ikke stoppet som førstemann på en ulykke på SS8 hvor Norbert Herczig hadde krasjet, og til tross for klare instrukser fra vaktene så hadde Gryazin bare fortsatt uten å forsikre seg om statusen på de involverte ettersom det ikke var noen OK- eller SOS-skilt oppe. Dette er en type forseelse det reageres kraftig på i rallysammenheng, og for Gryazin ble straffen et tidstillegg på hele 15 minutter.

Andreas Mikkelsen og kartleser Elliot Edmondson kunne slippe jubelen løs i Ungarn for EM-gull i 2021-sesongen. (Foto: Bastien Roux / FIA ERC)
Andreas Mikkelsen og kartleser Elliot Edmondson kunne slippe jubelen løs i Ungarn for EM-gull i 2021-sesongen. (Foto: Bastien Roux / FIA ERC)

Og summa sumarum ble det altså EM-gull til Andreas Mikkelsen. Skoda-føreren har i likhet med sin landsmann i Citroën også hatt sine problemer dette løpet. Først med motoren, og deretter en punktering før han også fikk problemer med hjulopphenget en kort periode. Han fikk karret seg videre og visste at med plasseringen i behold ville bli europamester, én runde før slutt.

Dermed har Mikkelsen på én uke sikret begge de internasjonale titlene har var på jakt etter i forkant av sesongen. Målet var å ta gull både i WRC 2 og i EM, noe han nå har klart. I tillegg har han to internasjonale titler i form av IRC-gull i 2011 og 2012 på CVen fra før.

Powered by Labrador CMS