Rally-VM med sterk advarsel til publikum

De nye hybridbilene i Rally-VM krever at tilskuerne langs veien må være ekstra på vakt etter én spesiell ting

Publisert Sist oppdatert

RALLY: 2022 blir et historisk år i internasjonal rallysammenheng. For første gang er hybridbiler innført i en internasjonal FIA-kategori, hvor de toppklassede bilene i den såkalte Rally1-kategorien nå er utstyrt med en elektrisk enhet i tillegg til den ordinære fossile drivlinjen.

Det skaper et helt nytt sikkerhetsaspekt, både for førere og ikke minst publikum. For førerne, og for så vidt for teamene sin del, så er bilene nå konstruert med en standard karbonløsning for cockpiten som hele bilen nå er bygd rundt, nettopp for å forsikre seg om at de sitter trygt i forhold til den nye elektriske enheten.

I tillegg er sikkerheten generelt ytterligere forbedret og forsterket, blant annet med en ekstra bøyle mellom A- og B-stolpen hos førerne. Men sikkerhetsutviklingen stopper ikke der.

For publikum gjelder det også å være ekstra på vakt. På sosiale medier har WRC nå publisert en sterk anmodning om hvordan tilskuerne skal forholde seg til en Rally1-bil dersom den eksempelvis har kjørt av i høy hastighet. Ledindikatorer over frontruta og på siderutene bak vil lyse rødt eller grønt, og en tilskuer har lov til å ta på bilen kun hvis disse lampene lyser grønt.

Lyser de rødt kan hele bilen stå i høyspenn som følge av skader på de elektriske enhetene hvor man lenger ikke har kontroll på strømkretsen som bærer på ekstreme høye energinivåer. Førere og team har spesiell opplæring og spesielt utstyr i hvordan man skal håndtere det, men det har ikke nødvendigvis tilskuerne.

I bildet under kan du se hvilket budskap VM-promotoren har til alle tilskuere som skal befinne seg langt etappene denne sesongen.

Powered by Labrador CMS