Rallycross-VM/EM: Sivert Svardal forsvarte det norske flagget i Latvia - Kristofferson tok sin første seier for året

Publisert
Sivert Svardal. (Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)
Sivert Svardal. (Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)

RALLYCROSS: For nordmenn er det europamesterskapet det for det meste dreier seg om ettersom ingen i rødt, hvitt og blått er å finne på startstreken i verdensmesterskapet. Under den latviske runden denne helgen var det fire nordmenn med i EM-klassen, men bare én kom seg helt til finalen.

Forhåndsfavoritt Andreas Bakkerud, som ledet EM før helgens runde på Bikernieki utenfor Riga, kjørte godt gjennom helgen og stod i første rekke i sin semifinale. Men bergenseren var uheldig og endte i dekkbarrieren i den aller første svingen, og tapte med det alt av forsprang og muligheter til å avansere til tross for heroisk kjøring. Bakkerud ligger forøvrig nå på andreplass i EM sammenlagt, to poeng bak Fabien Pailler.

I samme semifinale stod også Hans-Jøran Østreng, som virkelig har bevist at han har fart til å nå semifinaler i Rallycross-EM. Aurskog-Høland-mannen kjørte jevnt og godt i sin semifinale, men var aldri i posisjon til å skaffe seg en finalebillett. Et teknisk problem på den siste runden sendte ham også bakerst på resultatlistene.

I den andre semifinalen var både Thomas Bryntesson og Sivert Svardal tilstede, og det lå an til to nordmenn i finalen. Men etter hoppet inn mot siste sektor av banen fikk Bryntesson en stoppsladd, der han var svært nære av å bli truffet av Svardal. Norsk-svensken ble stående og tapte finalesjansene, mens Svardal fosset fram til en sterk andreplass og sin første finalebillett i RX1-klassen i EM.

I finalen hadde 21-åringen en heller dårligere start og endte bakerst i løpet av den første runden. Han tok så alternativsporet allerede på den første runden og hadde med det ingenting å tape, og kunne med det få fri bane til å kjøre den farten han selv ønsket.

Det endte med at han kom seg forbi ungarske Csucsu og under sekundet fra en pallplass, men Svardal måtte nøye seg med en fin-fin femteplass i finalen etter å ha kjørt seg kraftig opp på tidene etter den første runden. Med andre ord også et soleklart karrierebeste for den unge sørlendingen, som omsider fikk EM-satsingen til å løsne etter to krevende løp i svenske Höljes og franske Loheac i sin første sesong utenlands i toppklassen. Janis Baumanis vant forøvrig finalen, foran Fabien Pailler og Peter Hedström.

Verdensmesterskapet hadde dobbeltløp denne helgen, og for første gang denne sesongen skulle det ikke bli noen Hansen-brødre på toppen av pallen. Lørdag var det finske Niclas Grönholm som dro det lengste strået i finalen, foran Timmy og Kevin Hansen, mens Johan Kristoffersson - årets store ulykkesfugl i VM - klinte til med sesongens første seier foran Grönholm og Timmy Hansen under søndagens løp.

Powered by Labrador CMS