Abid Raja og Sandra Borch under Arendalsuka 2022.
Abid Raja (V) og Sandra Borch (Sp) var til stede under Arendalsuken og ga oss svar på hva de personlig synes om Formel 1.

Slik gikk det da vi prøvde å prate Formel 1 med stortingspolitikerne

Vi har vært innom Arendalsuka og tatt temperaturen på Formel 1-feberen som har vært i Norge den siste tiden.

Publisert

BILSPORT: Denne uken yrer det av folkeliv i den lille sørlandsbyen Arendal, når det åpnes for det som kalles en demokratisk møteplass, nemlig Arendalsuka. Arrangementet som avholdes i midten av august tiltrekker folk fra langs og på tvers og har siden oppstarten bare blitt mer, og mer populært.

BILSPORT: Denne uken yrer det av folkeliv i den lille sørlandsbyen Arendal, når det åpnes for det som kalles en demokratisk møteplass, nemlig Arendalsuka. Arrangementet som avholdes i midten av august tiltrekker folk fra langs og på tvers og har siden oppstarten bare blitt mer, og mer populært.

De siste årene har interessen for bilsport eksplodert i vårt lille land. Mest interessant for bredden er kanskje ikke overraskende Formel 1. Derfor benyttet vi oss av muligheten for å ta en liten fem på gaten for å sjekke temperaturen på dagens Formel 1-interesse.

Politimann foran et tre i en folkemengde under Arendalsuka 2022.
Politikonstabel Christoffer Svenning liker å heie på Haas-teamet som han ser på som en «underdog».

— Jeg skal ærlig innrømme at jeg er litt medgangssupporter etter å ha sett «Drive to Survive» på Netflix, så det er som følge av det at jeg har blitt fan! Etter at den kom så ble jeg mer interessert, sier Christoffer Svenning til Parc Fermé

— Har du noen favoritter?

— Jeg er en Verstappen-mann altså, selv om han er litt sånn drittsekk iblant så syns jeg han virker som en kul fyr. Også syns jeg Bottas virker som en alright fyr, det skal jeg innrømme. Ricciardo er jo også gøyal, selv om han ikke gjør det så bra om dagen, forteller Svenning entusiastisk.

Drive to Survive en tydelig faktor

Svenningsen er ikke alene om å ha blitt bitt av den såkalte Drive to Survive-basillen. Simon Båsland innrømmer også at det var det som gjorde han interessert i sporten for to år siden, og siden har han fulgt med.

For Roar Osen var det litt vanskelig og si konkret hva han syns var mest spennende med sporten, men han understreker at hele sirkuset rundt Formel 1 fascinerer han.

Mann foran stand på Arendalsuka 2022
Roar Osen heier mest på Max Verstappen av dagens førere.

— Det hender jeg får med meg en snutt. Jeg har sett så lenge jeg kan huske, fortsetter Osen.

Høydepunktet for Osen var finaleløpet på Abu Dhabi der hans favorittfører Max Verstappen vant sin første VM-tittel.

— Det var rått og se, gliser han.

Mindre interesse på Stortinget

På Arendalsuka så åpner ikke bare mulighetene seg for å prate med masse interessante mennesker på gaten og alle de ulike standene i byen. Det er slettes ikke uvanlig at man plutselig kommer over en stortingspolitiker, eller to.

Selv om landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) ikke nødvendigvis ville røpe om hun var noen blodfan av Formel 1, kan det jo tenkes at det allikevel finnes en liten interesse der.

— Jeg liker alt som kan kjøre raskt! åpner Borch med et smil før hun fortsetter:

— Jeg har ikke veldig innsikt i hvem som kjører. Men alt som har fart det liker jeg. Jeg skal vel ikke skryte på meg at jeg har fulgt med lenge, men det er jo artig å følge med på, fortsetter hun.

Sandra Borch på Arendalsuka 2022.
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) var også på plass i Arendal. Hun fortalte også om at det ofte var Formel 1 på TVen da hun var liten.

Borch innrømmer også at hun ikke nødvendigvis er bilsportinteressert, men en tur i følgebil på sykkelritt ga uten tvil mersmak for ministeren.

— Jeg var så heldig å få være med på Arctic Race of Norway og fikk lov til å være med i en følgebil som kjørte i 120 kilometer i timen i en 30-sone etter syklistene. Så kanskje jeg bør prøve Formel 1 neste gang, spøker hun.

Selv om vi ikke kan slå fast akkurat hvor interessert Norges landbruks- og matminister er i Formel 1, er hun nok mer interessert i sporten enn tidligere kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V), som ikke var helt sikker på uttalelsen av etternavnet på hans favorittfører.

— Hva heter han der da… Schumann..? Schumacher?! Het han ikke det da? Michael Schumacher! utrykte Raja med glede da han endelig kom frem til fasiten.

Raja røper at han sjeldent følger med, men at han allikevel er svært fascinert over hastighetene på bilene.

Abid Raja på Arendalsuka 2022.
Det var full fart i Abid Raja (V) da vi huket tak i han, men interessen for Formel 1 var ikke like høy som hastigheten hans i Arendals gater.

— Det er jo helt hinsides hvor fort de kjører, forteller han.

— Følger du med på noen annen bilsport?

— Det kan jeg ikke skryte på meg at jeg gjør. Men disse store bilene med sånne store hjul som man så på TV da man var litt yngre. Så viste man sånn hvor man kjørte over de andre bilene, disse monsterbiler, disse monstertruckene, det var heftig kult! Teller det? Også syns jeg et par sånne bilscener i sånne bilfilmer er litt kult da! flirer han før han løper av sted til en av de nærliggende restaurantene.

Mye variasjon blant folk

Videre nedover gaten støter vi også på Liv Maria Bendheim som stod på stand. Bendheim er hvert fall tydelig på at hun ikke er en av de største fansene av sporten.

— Hvem er favorittføreren din?

— Jeg syns jo Norge gjør det greit nå, det er jo derfor man følger med. Jeg tror det er derfor vi har fått en større interesse blant norske ungdommer, så ja. Det er gøy, kommer det uskyldig fra Bendheim.

Gammel mann som står i et telt under Arendalsuka 2022.
Terje Søyland følger Lewis Hamilton og Dennis Hauger med jevne mellomrom.

At Max Verstappen derimot er nåtidens mest populære fører har vi fått bekreftet attpåtil flere ganger gjennom vår tur i Arendal sentrum. Men det bryr ikke Terje Søyland noe seg om. Selv om han følger lite med på sporten, fulgte han tittelduellen i fjor tett.

— Jeg fulgte jo den kampen mellom Hamilton og han nederlenderen. Så det har vært litt spennende. Det er nok Hamilton som er favoritt. Rett og slett fordi jeg liker han bedre, slik som jeg har sett de på TV, forteller Søyland.

Det er ikke bare Formel 1 Søyland har holdt et lite øye med. Han syns også det er spennende å følge Dennis Hauger i sine Formel 2-dager selv om han ikke nødvendigvis sitter klistret til TV-skjermen.

Blond middelaldrende dame på Arendalsuka 2022.
Oddrun Gjeruldsen var sist på Formel 1 da Red Bull Ring het A1 Ring. Siden den gang har hun ikke vært like interessert i sporten.

Av de vi pratet med denne flotte ettermiddagen var det svært mange som innrømmet at de var tiltrukket etter å ha fått med seg Netflix-dokumentaren, men det var ingen av de som røpte til oss at de hadde vært på løp. Helt til vi møtte på Oddrun Gjeruldsen.

— Jeg har vært på Formel 1 på A1 Ring (nå kalt Red Bull ring journ. anm.) i Østerrike en gang, for veldig mange år siden og det var veldig mye gøy lyd, forteller Gjeruldsen som ikke lengre følger like godt med på sporten.

Da hun var aktiv supporter var det Michael Schumacher som hun helst ville skulle vinne, mens hun var en stor McLaren-fan i den samme perioden. I dag har hun verken en favorittfører eller et favoritt-team.

Powered by Labrador CMS