Fire nordmenn i ett og samme het. Her leder Andreas Bakkerud an, med en Sondre Evjen i heftig bredsldd rett bak, etterfulgt av Frank Valle i gul Ford Fiesta og Tom André Sætnan i rød Volkswagen Scirocco.

Slik oppsummerer vi første dag av den norske sesongstarten i Rallycross-VM

Førere og fans har blitt kjent med helt nye biler, og ute på banen har flere nordmenn også bitt fra seg i de andre klassene.

Publisert

RALLYCROSS: For i tillegg til at verdensmesterskapet får sin offisielle start med sine nye elbiler denne helgen, så er også samtlige supportklasser til stede, og det med nordmenn på plass i alle klasser. Noen riktig nok mer forhåndsfavoritter enn andre.

RALLYCROSS: For i tillegg til at verdensmesterskapet får sin offisielle start med sine nye elbiler denne helgen, så er også samtlige supportklasser til stede, og det med nordmenn på plass i alle klasser. Noen riktig nok mer forhåndsfavoritter enn andre.

Tidligere i år kom den gledelige nyheten at Andreas Bakkerud er på plass i et EM-comeback med den norske runden som sitt siste planlagte løp i denne kategorien denne sesongen. Å kunne gi seg selv en ny, og kanskje siste mulighet, til å vinne med en Audi på hjemmebane.

Flere innenfor semifinale

Bergenseren har kjørt fort i klassen for «de klassiske» Supercars-bilene med EM-status, han og er beste norske etter to omganger lørdag - men dessverre ikke raskest totalt. Han må nøye seg med en tredjeplass etter en tredje- og fjerdetid i innledende omgang, men må se seg slått av en Anton Marklund i storform, etterfulgt av jamaikanske Frasier McConnell.

Sondre Evjen henger også med, men mangler det siste lille for å være oppe blant de aller beste. En sjette- og syvendetid plasserer han på en syvendeplass totalt etter to omganger. To plasser bak følger Sivert Svardal. Han åpnet med en niendetid, men fikk problemer med turboen i andreomgang og ble bare nummer 13. Men han er fortsatt godt innenfor semifinaleplass.

David Nordgaard fikk sitt og stri med, og til tross for at han ligger sist i EM-klassen, så stod han for desidert mest underholdning denne lørdagen.

Tom Andre Sætnan er «best of the rest» av de litt mer mindre meritterte nordmennene, men har en sterk 12. plass i sin innleide Volkswagen Scirroco. Tre plasser bak følger Frank Valle, mens David Nordgaard har hatt mye stang ut og er dessverre plassert sist. Han skapte kanskje mest show blant samtlige i dag da han kjørte med en ødelagt hjulstilling på venstre bak i hele andreomgangen.

Nordgaard fullførte på imponerende og tappert vis, men den siste runden gikk fullstendig skeis da hele hjulopphenget, inkludert drivaksling, røk sønder og sammen og i tillegg dro meg seg litt kosmetiske skader på hans egenkonstruerte Ford Fiesta.

Beste nordmann i RX3 er Marius Solberg Hansen, som fortsetter å vise topptempo i en ellers svært konkurransedyktig klasse.

Solberg Hansen stabil i front

I RX3 er det ikke overraskende Höljes-vinner Marius Solberg Hansen (18) som ligger best an. I likhet med Bakkerud har også han tredjeplassen inne etter to tredjetider i innledende omganger.

Espen Isaksætre har ikke hengt helt med på topptempoet, men er på en syvendeplass etter en syvende- og femtetid, og det er såpass tett i feltet at det er mulighet for avansement i den siste og avgjørende innledende omgangen før progresjonsløpet søndag ettermiddag.

I likhet med David Nordgaard har Per Magne Svardal også hatt store problemer, fortrinnsvis motoren, og har også fått 15 minuspoeng i mesterskapet fordi han nå må benytte seg av en tredje motor. Han er plassert helt sist, på en 11. plass, etter at han ikke har fullført noen av omgangene.

Det går unna for Aksel Lund Svindal i sin rallycrossdebut. Riktig nok mangler han fortsatt det lille ekstra, men det er ingen tvil om at den tidligere toppalpinisten får en opplevelse for livet denne helgen.

Så til arrangementets største stjerne rent historisk sett, med Aksel Lund Svindal til start i RX2e som gjestefører i regi av Red Bull. Den tidligere toppalpinisten har en svært høy interesse for bil- og motorsport, og kunne ikke takke nei - til tross for kort tid til forberedelser.

Lund Svindal har kjørt sikkert og lærer stadig noe nytt, men ligger da naturlig nok i det bakre sjiktet. Han er på en niendeplass av ti biler hittil, og er i så måte sikret en semifinaleplass underveis, men søndagen vil bli beviset på hvor god progresjon 39-åringen klarer å bevise der han sitter med tidenes bredeste glis bak rattet mens han kjører.

Ettersom det ikke er lov å ta alternativsporet i første sving, så er denne alltid ekstra hektisk i hver omgang. Her leder Johan Kristoffersson an foran Kevin Hansen, Ole Christian Veiby og Rene Münnich.

Veiby henger greit med

Så, vi skal kanskje ikke glemme helgens hovedattraksjon, nemlig VM-klassen med elbilene. Det er de kjente og kjære navnene som ruver på topp, med Timmy Hansen og Johan Kristoffersson i tospann om hverandre på toppen med én heatseier og én annenplass hver.

Ole Christian Veiby er eneste nordmann med i denne klassen, og han kjemper på sin side med Niclas Grönholm om å være beste fører bak Hansen-brødrene og verdensmester Kristoffersson.

Veiby har vist et godt tempo med tanke på at han også møter det som har vært verdenseliten i rallycross i flere sesonger, og har i likhet med Grönholm én fjerdetid og en femtetid etter de første omgangene. I midten er det Kevin Hansen som ligger med to tredjetider.

Parc Fermé kommer med flere saker, interjvuer og bilder gjennom helgen…

Powered by Labrador CMS