Fredric Aasbø og teamkamerat Ryan Turck i duell.

Små marginer hindret en historisk norsk dobbeltseier i Formula Drift

Fredric Aasbø ble tilkjent finaleplass etter at bilen hans ble ødelagt, mens Simen Olsen var én dommeravgjørelse unna muligheten til å ta en sensasjonell driftingseier.

Publisert Sist oppdatert

DRIFTING: Det nærmer seg sesongslutt i amerikanske Formula Drift, som anses som verdens tøffeste driftingserie hvor mesterskapsvinneren gjerne anses som verdensmester i drifting. Det var her Fredric Aasbø sikret sin andre tittel i fjor, og i år har også to andre nordmenn tatt del i driftingsportens mest prestisjefylte mesterskap.

DRIFTING: Det nærmer seg sesongslutt i amerikanske Formula Drift, som anses som verdens tøffeste driftingserie hvor mesterskapsvinneren gjerne anses som verdensmester i drifting. Det var her Fredric Aasbø sikret sin andre tittel i fjor, og i år har også to andre nordmenn tatt del i driftingsportens mest prestisjefylte mesterskap.

Denne gangen fant de veien til det enorme Utah Motorsport Campus, før det hele skal avgjøres i Irwindale i California i midten av oktober. Og det ble på mange måter en imponerende sterk norsk bilsporthelg, og på mange måter kan vi bruke begreper som «historisk», men det kunne blitt enda mer sensasjonelt enn som så.

Samtlige tre nordmenn kvalifiserte seg til sluttspillet, det vil si blant de 32 beste. For ved siden av Aasbø, som vant kvalifiseringen, så kvalifiserte sørlendingen Simen Olsen seg inn til en 19. plass, mens østfoldingen Ola Jæger klemte seg inn på en 30. plass og var knepent videre.

Alt stemte for Simen

Så startet reisen mot det som kunne blitt en helnorsk finale. Aasbø viste som vanlig stålkontroll og fintet ut Alex Robbins, Kazuya Taguchi og Mike Power på relativt enkelt vis, mens Simen Olsen i mellomtiden klarte å utkonkurrere både Jeff Jones, Jhonnattan Castro og Wataru Masuyama. Ola Jæger forsvant dessverre ut allerede i første utslagningskonkurranse, den såkalte «Topp 32», eller 16-delsfinale om du vil.

Både Aasbø og Olsen var derimot begge klare for en semifinale, og dermed var vi ett trinn unna en historisk helnorsk finale i Formula Drift.

– Alt bare fungerer perfekt. Vi har utnyttet det veldig godt i dag. Nå er det bare å kjøre på og gjøre det beste jeg kan, sa Olsen etter at semifinaleplassen var sikret.

Men dessverre skulle det ikke gå veien for verken Aasbø eller Olsen.

Uklar skyldfordeling

For sistnevnte ble semifinalen båret preg av to «run» som ikke nødvendigvis var den enkleste dommermaten å håndtere, med relativt lite optimale forsøk fra jageposisjon for begge to. Men det var klart at japanske Ken Gushi skulle få én stemme mer fra dommerne til å gå videre. Den tredje dommeren ville ha en omkamp, men var i undertall til at Olsen skulle få denne sjansen.

I den andre semifinalen skulle Aasbø ut i en beinhard finale mot forrige løpsvinner Chelsea DeNofa. Og det endte også med et sammenstøt i den avgjørende omgangen, der Aasbø i tillegg til punktering fikk ødelagt venstre bakhjulsoppheng da han hektet inn i siden på DeNofa.

Se sammenstøtet i videovinduet under!

Normalt vil et hvert sammenstøt skyldes føreren i angrepsposisjon, da det er denne føreren som har som oppgave å legge seg så nærme lederføreren som mulig.

Dommeren fant imidlertid DeNofa ansvarlig for at Aasbø havnet i siden på ham i det de mener var en uforutsett og unødvendig ombremsing midt i svingen, og dermed ble Aasbø tilkjent finaleplassen.

– Kunne gått begge veier

Dessverre rakk ikke mekanikerne i Papadakis Racing å få ordnet skadene på bilen innen tidsfristen før finalen skulle kjøres. Dermed var det Ken Gushi, som slo ut nettopp Simen Olsen, som endte med seier foran Aasbø - mens DeNofa endte på tredjeplass.

Olsen fikk således fjerdeplassen, og med det et gjennombrudd og klart karrierebeste for den blide sørlendingen som kjører sitt andre år i toppklassen PRO. Men - hadde Olsen blitt tilkjent finaleplassen, så hadde resultatet stått seg helt annerledes ettersom Aasbø ikke fikk kjørt finalen.

– Dette kunne gått begge veier, slår Aasbø fast etter dommeravgjørelsen som gikk i favør ham.

– Det var en ærlig feil, og jeg lagde et rot for mekanikerne. Egentlig en komisk skade, der jeg valget å fortsette «runet» og kjente at det bare sprutet deler og ting ble mer og mer ødelagt, fortsatte den norske driftingkongen om sammenstøtet med DeNofa.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe, så er mesterskapskampen fortsatt åpen. Erkerival Matt Field leder mesterskapet, men bare med 14 poeng på Aasbø før finalerunden i California. Dermed er det fortsatt mulig for Aasbø å forsvare gullet fra i fjor og med det sikre sin tredje tittel i Formula Drift.

Powered by Labrador CMS