Red Bull-sponset Volkswagen-dominanse er ikke noe unikt syn i et bilsport-VM, og i rallycrossen nå er det få, om noen andre, som kan overliste Johan Kristoffersson og Ole Christian Veiby på tempo.

Sterk start i Höljes - nordmenn i tetsjiktet i samtlige klasser

For de fleste nordmenn er Höljes vel så mye et hjemmeløp å regne, og det synes også på resultatlistene når første konkurransedag er unnagjort i de svensk finnskoger..

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: «The Magic Weekend» kalles det, med festivalstemning blant publikum som tradisjonen samler seg i en titusenvis antall når helgen begynner å dra seg til. Og selv om inntoget av elbiler er av det kontroversielle slaget for mange erkeentusiaster for motorsporten så er ikke frafallet av tilskuere av det enormt merkbare slaget.

RALLYCROSS: «The Magic Weekend» kalles det, med festivalstemning blant publikum som tradisjonen samler seg i en titusenvis antall når helgen begynner å dra seg til. Og selv om inntoget av elbiler er av det kontroversielle slaget for mange erkeentusiaster for motorsporten så er ikke frafallet av tilskuere av det enormt merkbare slaget.

Og med godt trøkk på tribunen må også førerne levere, og samtlige klasser i Höljes har levert intense og spennende heat tvers igjennom. Og samlet sett en god dag også for de norske håpefulle, selv om det fortsatt gjenstår omganger og finaler søndag.

I toppklassen med elektriske biler blir man ikke rik på å sette pengene sine på Johan Kristoffersson, og Arvika-mannen fortsetter å være i det umulige hjørnet. For hans norske teamkamerat Ole Christian Veiby, den eneste nordmannen i VM-klassen, så handler det om å ligge så nære som mulig for å bevise sin konkurransedyktighet.

Ole Christian Veiby, her i samtale med Niclas Grönholm og Johan Kristoffersson.

Rallycross-VM, Höljes

1) Johan Kristoffersson, Volkswagen, 100

2) Ole Christian Veiby, Volkswagen, 87

3) Kevin Hansen, Peugeot, 81

4) Timmy Hansen, Peugeot, 81

5) Niclas Grönholm, PWR, 80

6) Klara Andersson, PWR, 77

7) Guerlain Chicherit, Lancia, 72

8) Sébastien Loeb, Lancia, 71

9) Timo Scheider, Seat, 70

10) Gustav Bergström, Volkswagen, 58

Veiby var fattige syv hundredeler bak på tidskvalifiseringen som satte griden til første heat, og fulgte opp med en andretid i første omgang, snaue 1,5 sekund bak den femdoble verdensmesteren. I andre omgang måtte Veiby nøye seg med en tredjetid bak teamkompisen, der Peugeot-fører Kevin Hansen snek seg mellom Volkswagen-gutta. Men lillebror Hansen hadde en svak første omgang, så det er atter en gang dobbelt Volkswagen i tet.

I toppklassen i europamesterskapet, RX1 med de gamle forbrenningsbilene i Supercar, så har Andreas Bakkerud ikke glemt gamle kunster i en Audi S1, selv om det primært er elektrisk Nitro-kjøring i USA som er hans hovedbeskjeftigelse i år. Men i innhoppet i Höljes har bergenseren vist godt tempo og har tredjeplassen i klassen med størst deltakelse.

Forrige løpsvinner, unge Sivert Svardal fra Sørlandet, viser at han på ingen måte er akterutseilt, selv om han mangler det siste lille ekstra giret til å hevde seg i toppen enn så lenge, men etter tre omganger ligger Svardal på en syvendeplass og foreløpig trygg semifinalebillett.

Resterende norske er foreløpig utenfor semifinale. Hans-Jøran Østreng er på en 14. plass, der det er topp 12 som går videre. Frank Valle er på en 19. plass etter lørdagens kjøring, mens Tom André Sætnan ligger på 21. posisjon.

Andreas Bakkerud jages av Janis Baumanis i andre omgang, og viser at tempoet er inne. Om det er nok til å vinne med vil søndagen avgjøre.
Andreas Bakkerud i samtale med Hans-Jøran Østreng.
For to uker siden tok Sivert Svardal sin aller første EM-seier. Skal den unge Sørlendingen følge opp suksessen? Da må han opp i ringa søndag.
Hans-Jøran Østreng i helgas største klasse, EM i RX1, og får hard medfart i første sving.

Rallycross-EM, Höljes - RX1

1) Robin Larsson, Audi, 139

2) Anton Marklund, Ford, 134

3) Andreas Bakkerud, Audi, 123

4) Jānis Baumanis, Peugeot, 116

5) Enzo Ide, Audi, 116

6) Linus Östlund, Ford, 115

7) Sivert Svardal, VW, 113

8) Tamás Kárai, Audi, 103

9) Ulrik Linnemann, VW, 101

10) René Münnich, Seat, 98

14) Hans Jøran Østreng, Hyundai, 89

19) Frank Valle, Ford, 82

21) Tom Andrè Sætnan, VW, 71

I RX3 er det Espen Isaksætre som er en av forhåndsfavorittene, og han har også vokst opp bare en drøy time på norsk side fra Höljes-banen, så er det noen som definitivt kjenner på hjemmebane, så er det han. 29-åringen har vært totalt dominerende i klassen med tre strake heatseire og en solid ledelse inn mot siste omgang og finalekjøring lørdag.

Ellers er det jevnt bakover i feltet, med Jens Hvaal på en femteplass og godt på skuddhold til å sikre seg første rekke i en semifinale etter blant annet en imponerende andretid i første omgang. Martin Kjær er også bare to omgangspoeng bak sin unge svoger fra hjembyen Larvik etter en sterk tredjetid i tredjeomgang, og Skoda-føreren har også muligheter til å sikte seg inn på en topp fire-plassering som gir første rad i semifinalene.

Espen Isaksætre drømmer om å ta sin første EM-seier, og enn så lenge virker han uslåelig på Höljes.
Jens Hvaal kjører fort med sin Skoda og henger godt på de beryktede Audiene som jager rundt ørene hans.
Martin Kjær har begynt å få god fart på sin Skoda Fabia og henger absolutt med i toppen og er blant klassens aller raskeste på én enkelt runde.
Espen Isaksætre har all grunn til å være blid og fornøyd etter første dag i Höljes.

Rallycross-EM, Höljes - RX3

1) Espen Isaksætre, Audi, 150

2) João Ribeiro, Audi, 126

3) Dominik Senegacnik, Škoda, 121

4) Damian Litwinowicz, Audi, 119

5) Jens Hvaal, Škoda, 118

6) Nils Volland, Audi, 118

7) Martin Kjær, Škoda, 116

8) Siim Saluri, Renault, 113

9) Zsolt Szíjj Jolly, Audi, 103

10) Audrius Kragas, Škoda, 103

Positivt har det også vært for Ole Henry Steinsholt som eneste nordmann i den andre elektriske klassen, EM-klassen for enhetsklassen RX2e. Unggutten har levert tre solide omganger og har andreplassen sammenlagt, et lite stykke bak overlegne Viktor Vranckx, men like fullt på stød kurs mot en god startposisjon i semifinalen.

Endelig har det begynt å klaffe for Ole Henry Steinsholt etter et marerittløp på Lånkebanen for to ukersiden.
Ole Henry Steinsholt avsluttet lørdagen med bestetid i klassen og viser absolutt at han er en vinnderkandidat i den elektriske EM-klassen.

Rallycross-EM, Höljes - RX2e

1) Viktor Vranckx, 145

2) Ole Henry Steinsholt, 134

3) Nils Andersson, 126

4) Isak Sjökvist, 125

5) Marko Muru, 118

6) Filip Thorèn, 114

7) Mikaela Ahlin-Kottulinsky, 107

8) Cristina Gutierrez, 107

9) Catherine Munnings, 106

10) Pablo Suárez, 106

Parc Fermé er på plass i en svenske VM- og EM-runden. Følg med for flere bilder og reportasjer senere gjennom helgen!

Powered by Labrador CMS