Sterke scener i etterkant av RX1-finalen i Höljes hvor Oliver Solberg tok rotta på resten av europaeliten.

Tårevåt Solberg-jubel for Oliver og Marius i Höljes

På mange måter ble det skrevet historie på flere områder i to svært høydramatiske finaler under årets største rallycrosshelg.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: For det var EM-klassene med forhjulsdrevne og firehjulsdrevne som det vanket størst nordisk deltakelse og interesse rundt, og det det kunne knapt blitt et bedre finaleutgangspunkt i toppklassen med Oliver Solberg i pole position, etterfulgt av regjerende verdensmester Johan Kristoffersson og den norske rallycrosstjerna Andreas Bakkerud med et svært vellykket Audi-comeback fram til dette punktet.

RALLYCROSS: For det var EM-klassene med forhjulsdrevne og firehjulsdrevne som det vanket størst nordisk deltakelse og interesse rundt, og det det kunne knapt blitt et bedre finaleutgangspunkt i toppklassen med Oliver Solberg i pole position, etterfulgt av regjerende verdensmester Johan Kristoffersson og den norske rallycrosstjerna Andreas Bakkerud med et svært vellykket Audi-comeback fram til dette punktet.

Og det var disse tre det skulle dreie seg om etterhvert som finalen fikk satt seg. Solberg tok starten, mens Kristoffersson tok et tidlig alternativspor. Bakkerud kastet seg også inn her etter tøff kamp mot Marklund i første sving, mens Marklund tok ordinærsporet.

Andreas Bakkerud.

Bakkerud-nedtur

Solberg valgte så å dekke opp for Kristofferssons alternativspor allerede neste runde, og han berget dette med et nødskrik da Volkswagen-føreren havnet rett i sidedøra på den norsk-svenske unggutten. Men Solberg holdt stand og berget posisjonen, og de hadde også et tempo som enkelt spiste opp Marklund.

Dette tempoet hadde også Bakkerud, og de tre nevnte profilene lå alle an til å sikre seg pallplassene. Dessverre skar det seg for Bakkerud med tekniske problemer, omtrent på akkurat samme sted som han mistet sin forrige Audi-suksess på samme bane i 2019. Problemer fikk også Kristoffersson som selv måtte parkere med tekniske problemer etter å ha kjempet med nebb og klør mot Solberg om seieren.

Hyller pappa

Men Solberg stod distansen, og i det som var hans aller første EM-runde i rallycross skulle han også sikre sin aller første seier.

– Endelig! utbrøt en klassisk ekstatisk Solberg, før det etterhvert gikk opp for han hva han hadde vært med på.

Etter 1,5 sesong med mye motgang i rallysporet, så sank det inn å ta en av de gjeveste rallycrosseierne man kan i europasammenheng, attpåtil ikke langt fra Torsby hvor han sine svenske røtter og selv har hatt store deler av oppveksten sin.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg klarte det! Det har vært så tøft så lenge nå. Jeg er så happy! Det har vært en så så god helg, med god testing med teamet. Og tusen takk til pappa som hjelper meg. Endelig kunne vi gjøre hva vi ville med bilen og kose oss en helg. Å vinne her er helt utrolig, sa Solberg etterhvert som tårene og følelsene stadig tok mer overhånd.

Marius Solberg Hansen måtte la det synke inn at han har tatt sin første EM-seier, i et mesterskap han egentlig ikke lenger har tenkt å satse på.

Sterk Solberg Hansen-prestasjon

Det var ett stykk Solberg til som heller ikke klarte å holde tårene tilbake. Marius Solberg Hansen, som forøvrig ikke har noe slektsskap til Oliver, har lenge hatt drømmen om suksess i rallycross, men har lagt dette vekk til fordel for rallycross.

Men ett av de viktigste enkeltløpene i år er nettopp Höljes, selv om han ikke satser på selve europamesterskapet i Super1600-klassen, som formelt kalles RX3. Og 18-åringen fra Holmestrand viste enorm styrke da det gjaldt som mest, sikret seg pole position i finalen og ledet fra start til mål.

Han viste et solid tempo gjennom hele finalen, men ble likevel spist godt innpå av Kobe Pauwels helt til siste sving. Men Solberg Hansen holdt unna, og tok med det karrierens første EM-seier på bare andre forsøk i Höljes, da han debuterte her i EM-sammenheng i fjor.

– Helt fantastisk. Det kan ikke beskrives. Helt utrolig. Vi har jobbet i mange år for å få til dette. Jeg hadde ikke helga helt i år. Nå klaffet alt, og det føles så jævlig bra, utbrøt 18-åringen da seieren var et faktum.

Parc Fermé kommer med mer fra Höljes senere...

Powered by Labrador CMS