Ott Tänak under torsdagens etappe utenfor Tartu sentrum.

Rally Estland:

Vant åpningsetappen – men Tänak finner liten glede i hjemmeløpet sitt

Den estiske rallyprofilen fikk VM-runden spolert før det i det hele tatt hadde startet, og etappeseieren torsdag kveld hjalp nevneverdig lte.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: For med seks tideler ned til Elfyn Evans, så har Ott Tänak 4:59,4 å ta igjen til toppen når de neste 20 etappene skal kjøres i Rally Estland, som er Tänaks store høydepunkt hvert år. Løpet som blir hans hjemmebane, hvor majoriteten av fans står klare for å heie ham fram.

Rally Estland - SS1

1) Ott Tänak, Ford, 3:02.5

2) Esapekka Lappi, Hyundai, +0.6

3) Elfyn Evans, Toyota, +0.6

4) Kalle Rovanperä, Toyota, +0.7

5) Thierry Neuville, Hyundai, +1.6

6) Takamoto Katsuta, Toyota, +3.2

7) Teemu Suninen, Hyundai, +4.5

8) Pierre-Louis Loubet, Ford, +5.0

9) Miko Marczyk., Škoda, +6.5

10) Georg Linnamäe, Hyundai, +6.6

11) Andreas Mikkelsen, Škoda, +7.2

12) Oliver Solberg, Škoda, +7.5

RALLY: For med seks tideler ned til Elfyn Evans, så har Ott Tänak 4:59,4 å ta igjen til toppen når de neste 20 etappene skal kjøres i Rally Estland, som er Tänaks store høydepunkt hvert år. Løpet som blir hans hjemmebane, hvor majoriteten av fans står klare for å heie ham fram.

Men hvorfor har han nesten fem minutter å ta igjen? Motorproblemer på shakedown gjorde at M-Sport måtte erstatte denne med en ny motor, som automatisk gir et tidstillegg på fem minutter. Det er et tidsgap det i praksis er umulig å gjøre noe med, hvor andre utøvere må bryte eller ha uhell med større tidstap for at man skal kunne klatre nevneverdig.

– Et spark i ballene

Med andre ord en ordentlig nedtur å oppleve på sitt hjemmerally for Tänak og kartleser Martin Järveoja.

– Det er ikke mye å si. Jo mer dagen har gått, jo mer svir det. Det gjør mer og mer vondt, sa Tänak etter SS1, kveldsetappen utenfor Tartu sentrum.

Ott Tänak.

Det er svært jevnt i mesterskapet sammenlagt, om vi ser bort fra Kalle Rovanperä som har hele 41 poeng ned til Elfyn Evans på en sølvplass. Tänak og Ogier ligger poenglikt, ett poeng bak Evans, mens Neuville bare er fem poeng bak Tänak og Ogier igjen. Sistnevnte kjører ikke fullt mesterskap og skal i utgangspunktet ikke være noen mesterskapsrival, selv om han har vunnet hele tre av fem løp han har stilt opp i så langt i år.

Tänak er uansett avhengig av uhell fra både Evans og Neuville om han ikke skal tape et potensielt stort terreng i mesterskapet.

– Sjansene i mesterskapet har vært tette, og vi har jobbet hardt for disse to rundene (Estland og Finland, journ.anm.). Så dette er et realt spark i ballene. Vi får se, og bare gjøre jobben, sa en nedstemt Tänak, som har triumfen fra Rally Sweden som eneste seier hittil i år.

Mikkelsen foran Solberg

Med norske øyne er det som vanlig WRC 2 som har størst interesse, med helnorske Andreas Mikkelsen og halvt norske Oliver Solberg på plass i hver sin Toksport WRT-driftede Skoda Fabia RS Rally2.

Solberg var raskeste bil på shakedown, men la seg ett sekund bak polske Miko Marczyk på åpningsetappen - nærmere bestemt en fjerdetid. Mikkelsen klokket seg inn til tredje, tre tideler foran Solberg - og det er ventet at spesielt disse to vil være med og kjempe om WRC 2-seieren denne helgen.

– Dette er et fantastisk løp. Når du er dus med bilen kan du angripe etappene på en utrolig måte. Jeg har alltid vært komfortabel her, så det er fint å være tilbake. Vi har en fin helg foran oss, sa Mikkelsen etter torsdagens etappe.

Powered by Labrador CMS