Thierry Neuville imponerer på hjemmebane og jobber for å forsvare seieren fra i fjor.
Thierry Neuville imponerer på hjemmebane og jobber for å forsvare seieren fra i fjor.

Ypres Rally Belgia, fredag:

Dobbelt Hyundai i tet mens Oliver kjører risikofritt og uten problemer

Første dag av kanskje årets tøffeste asfaltrally er gjennomført, og det er ikke lenger Toyota som er det dominerende merket.

Publisert Sist oppdatert

Ypres Rally Belgia - fredag

1) Thierry Neuville, Hyundai, 49:50,4

2) Ott Tänak, Hyundai, +2,5

3) Elfyn Evans, Toyota, +13,7

4) Esapekka Lappi, Toyota, +37,3

5) Craig Breen, Ford, +56,1

6) Gus Greensmith, Ford, +1:34,5

7) Oliver Solberg, Hyundai, +2:01,2

8) Adrien Fourmaux, Ford, +2:09,5

9) Stephane Lefebvre, Citroën, +3:41,4

10) Andreas Mikkelsen, Skoda, +3:56,9

RALLY: Vi har jo vært vant til at det er Toyota som på mange måter har hatt kontrollen på årets sesong i Rally-VM, mens Hyundai og tidvis Ford har vært å regne som de mer ustabile og ikke altfor konkurransedyktige.

Mye klaging har det spesielt vært fra Hyundai-leiren, men etter Finland-suksessen med Ott Tänak så virker det som noe har begynt å løsne for det tysk-koreanske teamet.

For etter åtte kjørte etapper og fullført første dag av Ypres Rally Belgia, så er det nemlig hjemmefavoritt og fjorårets vinner Thierry Neuville som leder, bare 2,5 sekund foran teamkamerat og Rally Finland-vinner Ott Tänak.

Uviss Rovanperä-fortsettelse

Historisk sett har ikke nødvendigvis Hyundai heller vært blant de sterkeste på asfalt, men deres to lederstjerner fører an og har et gap på 13,7 sekunder ned til Elfyn Evans på en tredjeplass. Riktig nok er ti av disse sekundene en tidsstraff for wailiseren.

Løpet har naturlig nok også vært preget av at VM-leder Kalle Rovanperä krasjet stygt på SS2. Fram til da hadde han også tatt ledelsen i løpet etter den første etappen. I skrivende stund er det ikke kjent som Rovanperä får starte løpet.

Normalt sett klarer teamene å reparere en nokså heftig kvestet rallybil for restart, under forutsetning av at velteburet fortsatt er intakt og ikke har tatt av skade av rundvelten.

Progresjon av Solberg

Norsk-svenske Oliver Solberg er dog ikke på samme tempo som sine teamkamerater, men for 20-åringen handler det først og fremst om å ta seg til mål og bygge kjøreerfaring og sanke kilometre, spesielt etter fiaskoen i Finland der han krasjet og måtte bryte hele løpet etter bare noen få hundre meter.

Oliver Solberg har hatt en vesentlig bedre start på Ypres Rally Belgia enn hva han hadde i Finland for to uker siden.
Oliver Solberg har hatt en vesentlig bedre start på Ypres Rally Belgia enn hva han hadde i Finland for to uker siden.

Men Solberg viser progresjon til tross for sikker kjøring. Han er ikke lenger den tregeste Rally1-føreren, noe det kunne synes som etter de første etappene.

Med både femte- og sjettetider mot slutten av dagen har han etterhvert fått opp farten under kontrollerte former, og har nytt godt av både Rovanperäs krasj og også Takamoto Katsutas tekniske problemer. Det gjør at Solberg er på en syvendeplass totalt, litt over to minutter bak Neuville.

I WRC 2 får Andreas Mikkelsen tøff motstand av lokalkjente førere, men nordmannen holder stand og er på en andreplass i klassen og tiendeplass totalt. Det er franske Stephane Lefebvre, som også satser i belgisk rally denne sesongen, som leder.

Han har 15,5 sekunder å gå på til Mikkelsen, mens nordmannen på sin side har 13,1 sekunder ned til Yohan Rossell på tredjeplass. Begge franskmennene forøvrig i Citroën C3 Rally2.

Verstappen imponerer

En annen som også kjører Citroën denne helgen er ingen ringere enn Jos Verstappen, tidligere Formel 1-fører og ikke minst far til regjerende verdensmester Max Verstappen. Pappa Verstappen har for alvor oppdaget rally i år og satset på det belgiske mesterskapet, og gjør med det også sin debut i VM-sammenheng på «hjemmebane» denne helgen - all den tid han er nederlandsk med tett tilkytning til Belgia.

Og Verstappen gjør det slettes ikke verst. Blant annet nøt han godt av det plutselige regnværet på SS4 som felte flere av toppførerne før det tørket opp igjen. Men med litt bedre feste kjørte han faktisk inn til en tiendeplass på etappen, riktig nok godt hjulpet av fordelaktige værforhold. Ellers ligger Verstappen på en 16. plass av 35 fullførte Rally2-biler etter første dag, litt over to minutter bak leder Lefebvre.

Powered by Labrador CMS