Amaury Cordeel er den første føreren på flere år som blir utestengt for å ha pådratt seg for mange prikker på lisensen på grunn av diverse uhell.

FIA straffer flere i Formel 2-depotet knallhardt etter diverse kontroversielle hendelser

Titusenvis kroner i bot og utestengelse i neste løp er noe av det dommerne hadde å servere i etterkant av hovedløpet i Baku.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 2: For norske bilsportfans var søndagen en utelukkende strålende dag etter at Dennis Hauger tok sin hittil mest prestisjefylte enkeltseier i sin karriere, da han gikk hen og vant hovedløpet i gatene i Baku.

FORMEL 2: For norske bilsportfans var søndagen en utelukkende strålende dag etter at Dennis Hauger tok sin hittil mest prestisjefylte enkeltseier i sin karriere, da han gikk hen og vant hovedløpet i gatene i Baku.

Men for en rekke av hans kolleger, eller konkurrenter om du vil, skulle ikke denne dagen bli en ren solskinnsdag.

Rent sportslig går det verst utover Van Amersfoort-fører Amaury Cordeel. Ikke bare ligger han desidert sist på sammenlagtstillingen, men i tillegg til at han brøt hovedløpet i Baku, så tok han med seg Olli Caldwell i samme uhellet - noe han ikke skulle gå ustraffet fra. Men den skulle bli mindre beskjeden enn som så, selv om straffen på tre plasser ned på neste startgrid og én prikk på lisensen isolert sett ikke svir altfor mye.

Utestengt til neste løp

Men - så er det slik at belgieren har rotet seg bort i såpass mye denne sesongen at det bare har hopet seg opp med straffepoeng. Nå har han krysset grensen på 12 straffepoeng som gir en automatisk utestengelse til neste løp, som skjer på Silverstone i første helgen i juli. Gridstraffen må han ta under sprintløpet som skjer i Østerrike helgen etter.

Selv har ikke Cordeel eller teamet kommentert noe av hendelsene som skjedde med den påfølgende utestengelsen, og det er foreløpig ikke annonsert noen erstatter til den britiske runden.

Tilsvarende utestengelse har forøvrig ikke skjedd i Formel 1 i moderne tid, men i 2019 presterte indiske Mahaveer Raghunathan å pådra seg intet mindre enn 24 prikker. De 12 første kom i forkant av den østerrikske runden, før disse da ble nullstilt igjen. Men i sesongfinalen i Abu Dhabi nådde han 12-poengeren atter en gang, men i motsetning til Formel 1 er prikkene tellende per sesong, og ikke per 12 måneder, så inderen slapp ytterligere en løpsstraff. Forøvrig har han ikke kjørt Formel 2 siden.

Knuffing og munnhuggeri

Tilbake til Baku, og selv om Cordeel kanskje fikk den hardeste straffen rent sportlig, så var det andre som fikk andre straffer å skamme seg mer over. For etter sammenstøtet mellom Roy Nissany og Cem Bölukbasi skulle det oppstå en konfrontasjon i ettertid som FIA reagerte svært strengt på.

Bölukbasis far Yavus skal ha vært på vei til å gå fysisk til angrep på Nissanys personlige trener Francesco Martinez, før dette fortsatte med en ordveksling av en såpass heftig karakter at det slås hardt ned på blant dommerne. Og selv om det ikke endte med noen form for personskade, så skulle det likevel bli såpass mye knuffing og annen fysisk kontakt, før de involverte personene ble fjernet fra stedet.

Cem Bölukbasi har hatt en tøff start på Formel 2-karrieren, og bedre skulle det ikke bli av både sportslig og utenomsportslig karakter i Baku.

Tegn til vold eller annen aggressiv oppførsel er det nulltoleranse for i depotet, og det er Bölukbasi selv som blir skadelidende for dette, ifølge domsdokumentet. Der kommer det fram en ubetinget bot på 5000 euro som tyrkeren selv er ansvarlig for å betale, i tillegg er Bölukbasis far utestengt fra depotet i den neste løpshelgen.

Og i den forbindelse vil faren komme med en presisering til Autosport, ettersom han mener flere ting i domsavgjørelsen ikke stemmer.

– Jeg tenker et er en fordel å korrigere FIAs uttalelse. Vi er i naboteltet til Nissayns team DAMS. Etter uhellet gikk jeg bort å diskutere ordbruken mot Cem, og Nissany bannet stygt til meg. Etter det ble det en verbal krangel mellom oss. Cems manager kom opp og roet meg ned, og vi gikk tilbake til garasjen. Nissans far kom til garasjen etter høringen om hendelsen og beklaget overfor oss. Så kom han tilbake med Roy, og de beklaget alt - der vi til slutt fikk skværet opp. FIA har bøtelagt meg i henhold til reglene, og jeg er utestengt fra depotet i ett løp. Straffen er ikke gitt til Cem, og derfor ønsker jeg å komme med riktig informasjon, sier pappa Bölukbasi til Autosport.

Ralph Boschung har en svært viktig sponsor i den svenske Bitcoin-milliardæren Carl Runefelt, som forøvrig var avbildet på siden av bilen for anledningen, men Runefelt var nok i overkant interessert i det som skjedde på banen under starten av hovedløpet.

Kostbart svensk besøk

Men apropos bøter, så var ikke Bölukbasi den eneste som måtte punge ut. Også Campos-teamet skal ha skapt misnøye hos dommerne.

Dette handler først og fremst om at teamet hadde for mange personer på pitmuren i forhold til hva som er lov. Regelverket sier at det skal være maks seks registrerte teammedlemmer som får oppholde seg på pitmuren under et løp, men Ralph Boschungs svenske hovedsponsor Carl Runefelt skal ha oppholdt seg på pitmuren under starten og minst én runde ut i løpet. I tillegg til at teamet hadde syv personer på muren er heller ikke Runefelt registrert som et offisielt medlem av teamet.

Dette førte til en bot på totalt 10.000 euro, hvorav 8000 er betinget. Det vil si at Campos må betale FIA 2000 euro umiddelbart, mens den resterende summen ligger på vent ut sesongen dersom tilsvarende regelbrudd skulle skje igjen.

Powered by Labrador CMS