Rally Kroatia:

Kartleseren satt ikke fastspent – Ogier belønnet med tidsstraff

Sebastien Ogier gjennomførte et lynrask hjulskifte etter punkteringen. Men det gikk nok i overkant fort i svingene.

Publisert

BILSPORTGREN: Det ble krevende start på Rally Kroatia for de fabrikknominerte Toyota-førerne fredag. Allerede på SS2 pådro både Sebastien Ogier og Kalle Rovanperä seg punkteringer på eksakt samme sted.

Ogier ble hyllet for sitt lynraske hjulskift, som bare tok litt over minuttet - noe av det raskeste vi noen gang har sett i Rally-VM. Men det hadde sin pris. For da de satte igang å kjøre igjen viste det seg at kartleser Vincent Landais ikke hadde fått på beltene skikkelig.

Franskmannen kjørte igang i relativt beskjeden hastighet i påvente av at han kunne forsikre seg om at Landais var fastspent. Kartleseren skal så ha signalisert at alt var på plass, men da de kom opp i ordinært tempo igjen viste det seg at venstre skulderstropp hadde sklidd under HANS-kragen. Denne enheten er festet til hjelmen på to punkter, og holder utøvernes hode oppe via de stramme beltene for å beskytte nakken ved en eventuell bråstopp.

At beltet ikke er strammet godt nok, og over HANS-kragen, anses som et potensielt alvorlig sikkerhetsbrudd når man utøver rally i full hastighet. Kartleseren tar dog på seg ansvaret for hendelsen, ettersom han hadde gitt Ogier grønt lys for sine belter tidligere enn han burde, kommer det fram i juryens avgjørelse.

Like fullt fastslår FIA at det er førernes ansvar å forsikre seg som at alle i bilen er fastspent tilstrekkelig etter reglene. Konsekvensen for regelbruddet blir ett minutts straff for Ogier og Landais, som med det falt ned fra femteplass til syvendeplass før lørdagens etapper.

Saken du akkurat har lest er åpen også for de som ikke abonnerer. Ønsker du å lese alle sakene hos oss, eller om så bare støtte den videre driften av Norges ledende nettavis om norsk og internasjonal bilsport? Sjekk ut våre ulike abonnementstilbud!

Powered by Labrador CMS