Rally Kroatia:

Sterke følelser i sving under shakedown

Selv om fokuset etterhvert retter seg mot det sportslige i Rally-VM, så ble det likevel en emosjonell start på Rally Kroatia lørdag.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Tradisjonen tro åpner en VM-runde med en oppvarmingsetappe, altså shakedown, før alvoret braker løs med SS1. Den kjøres først fredag morgen i Kroatia, men torsdag fikk førerne kjenne litt på bil og forhold under vante omstendigheter.

RALLY: Tradisjonen tro åpner en VM-runde med en oppvarmingsetappe, altså shakedown, før alvoret braker løs med SS1. Den kjøres først fredag morgen i Kroatia, men torsdag fikk førerne kjenne litt på bil og forhold under vante omstendigheter.

Men så vante var de ikke egentlig. For foruten å få følelsen i bilen, så fikk de også kjenne på dype indre følelser i kjølvannet av dødsfallet til Hyundai-fører Craig Breen, som skjedde under forberedelsene til nettopp dette løpet. Det var mangt et blankt øye, skjelvene lepper og til tider bristende stemmer som åpnet seg for den norske WRC-reporteren Molly Pettit etter målgang under første gjennomkjøring av shakedown.

– Det blir en tøff helg for alle sammen. Men som et team må vi være sterke. Som en rallyfamilie må vi være sterke og gå videre. Det er definitivt det Craig ønsket. Vi må prøve å kose oss. Det er en av meldingene Craig har sent oss. Vi må prøve å ha det bra og få til et godt resultat for Craig. Det er målet, sa teamkamerat Thierry Neuville, preget men fattet etter første tur på shakedown.

Gråtkvalt Lappi

Sterkest følelser kom det fra Breens andre lagkamerat, finske Esapekka Lappi. Gråtkvalt tok han oss igjennom sin egen berg- og dal-bane av følelser.

– Du vet, jeg sa til Janne (Ferm, kartleser, journ.anm.) at jeg rister over da vi passerte mål. Det er ikke fordi jeg satset hardt. Men fordi..... Alle takler dette på ulike måter, men for meg er det tøft. Det er tøft, sa en svært preget Lappi etter at han hyllet teamet for redesignet av dekoreringen til ære for deres avdøde lagkamerat.

2019-verdensmester og tidligere teamkamerat Ott Tänak var nær venn av Breen, og besøkte familien i Irland allerede søndagen etter den fatale ulykken. Tross sterke følelser lovet Tänak å holde humøret oppe på sterk oppfordring fra familien.

Kalle Rovanperä.
Kalle Rovanperä.

Løftet holdt han og gjorde store deler av intervjuet med øynene i kameraet, rettet mot Breens familie.

– Man er tom på innsiden. Det er tøft, men jeg lovte å smile til Jackie (Craigs mor, journ.anm.). Hun hadde så mye positiv energi da jeg var hos dem sist søndag. De er fantastiske mennesker og jeg er glad for at jeg fikk være der. Tusen takk for energien. Vi holder dette gående, og det samme gjør dere, sa Tänak inn i kameraet.

Rovanperä raskest

Over til det sportslige fokuset, så var det Kalle Rovanperä som var raskest på shakedown. Bestetiden noterte han seg på sitt tredje forsøk på tiden 1:52,8, hele åtte tideler raskere enn Tänak. Sebastien Ogier kjørte tidelet likt med Tänak igjen, seks tideler foran Lappi som tok fjerdetiden.

Ingen helnorske førere til start, men Oliver Solberg er på plass i sin Skoda Fabia RS Rally2. Norsk-svensken skal dog ikke score poeng i WRC 2, men starter likevel først i kategorien. Solberg var også nest raskest på oppvarmingen, to tideler bak den unge tsjekkeren Erik Cais i tilsvarende bil.

Rally Kroatia starter fredag morgen med totalt 20 etapper som strekker seg til og med søndag ettermiddag.

Saken du akkurat har lest er åpen også for de som ikke abonnerer. Ønsker du å lese alle sakene hos oss, eller om så bare støtte den videre driften av Norges ledende nettavis om norsk og internasjonal bilsport? Sjekk ut våre ulike abonnementstilbud!

Powered by Labrador CMS