Ny hjemmeseier for Max Verstappen – drepte spenningen med ett gasspådrag

Nederland Grand Prix utviklet seg til et svært krevende løp rent strategisk, men av toppteamene var det bare ett lag som egentlig bestod den testen.

Publisert Sist oppdatert

FORMEL 1: Oddsen var ikke spesielt høy for at Max Verstappen skulle sikre en hjemmeseier under Nederland Grand Prix på Zandvoort, men sammenliknet med den enkle seieren han tok der i fjor så ble 2022-varianten litt mer krevende og uforutsigbar. I alle fall fram til restarten etter sikkerhetsbilen 13 runder før slutt.

Løpet satte seg tidlig der Verstappen tidlig kunne kontrollere ledelsen, mens det skulle utvikle seg en slags duell mellom Ferrari og Mercedes. Men på hver sin møte skulle de gjøre store blemmer fra pitlane og strategirommet.

Ferrari har fått et markant rykte på seg denne helgen for å rote det til for seg selv, med tanke på at de ellers har vist å ha en ganske så potent bil, men den mest synlige tabben i dag kom i forbindelse med Carlos Sainz jr. sitt første pitstop. Teamet var altfor sene med å komme ut med venstre bakdekk, og som følge av dette ble hans pitstop kraftig forsinket.

Mercedes på sin side var i en situasjon hvor de kunne potensielt kjenne lukten av årets første seier etter måten de hadde plassert seg på ute på banen da det oppstod både virtuell sikkerhetsbil og etterhvert sikkerhetsbil som følge av at både Yuki Tsunoda og Valtteri Bottas fikk problemer.

Red Bull så muligheten til å gi Verstappen en større sjanse til å vinne ved å ta ham inn og sette på nye harde dekk, mens Mercedes valgte å la førerne sine være ute. Lewis Hamilton forble ute med harde dekk, mens George Russell insisterte på få på softdekk. Han måtte derfor gi fra seg andreplassen til Verstappen, som hadde tatt denne konsekvensen ved å gå inn i pit, mens Hamilton ble «sitting duck» i front da han aldri ble tatt inn til et ekstra pitstop mot slutten.

Ved restarten etter sikkerhetsbilen mot slutten, så var Verstappen på hugget - og allerede inn i første sving, uten DRS-mulighet - så var nederlederen allerede forbi, og derifra og ut kontrollerte han løpet inn.

Og mens Hamilton var lynings overfor sitt eget team med tanke på den strategiske blemma, så hadde han lite å forsvare seg mot teamkompis Russell og hans ferske softdekk - dog tydelig mot hans egen vilje. Hamilton klarte heller ikke holde igjen for Charles Leclerc, som i utgangspunktet ble posisjonert inn på en fjerdeplass, men Ferrari-føreren tok seg også etterhvert forbi Hamilton og sikret den siste pallplassen.

Verstappen strekker med det ledelsen med hele 109 poeng ned til Leclerc, som med tredjeplass i dag går forbi Sergio Perez som endte på en femteplass. De har riktig nok like mange poeng i mesterskapet, med 201 poeng, men Leclerc ligger foran på antall seire.

Powered by Labrador CMS