Isabell Rustad under bilsporttalentet 2023.

Rustad vil ta et steg opp neste sesong

Etter en full sesong i Porsche Sprint Challenge Skandinavia føler Isabell Rustad seg klar til å ta fatt på nye utfordringer.

Publisert

RACING: Vi får prate med Isabell Rustad i et ledig øyeblikk under Bilsporttalentet 2023, hvor Isabell i år ble plukket ut som en av fem finalister. 

RACING: Vi får prate med Isabell Rustad i et ledig øyeblikk under Bilsporttalentet 2023, hvor Isabell i år ble plukket ut som en av fem finalister. 

– Vi trives godt her!

Det sier hun på vei inn i bussen som familien Rustad bruker ute på løp. Den er med til Vålerbanen hvor dag to av konkurransen foregår, for etter at de siste øvelsene var over var det strake veien til Sverige og sesongens to siste løp i Porsche Sprint Challenge Skandinavia. 

Dette har vært hennes første fulle sesong i mesterskapet, og 18-åringen har trivdes godt som en del av Porsche-sirkuset. 

– Det har vært kjempekult. Jeg har trivdes veldig godt. Veldig kul gjeng, jeg trives kjempegodt i teamet med virkelig hyggelige og kompetente folk. Konkurrentene har også vært veldig hyggelige, de har vært støttende og det har vært god fighting på banen uten at det har vært ufint. Det har jo vært noen hendelser men det er det alltid, forteller Rustad til Parc Fermé.

Vil ta et steg opp

Isabell Rustad fikk prøve seg på en rekke utfordringer denne uken, blant annet bilcross som hun i øyeblikket dette bildet er tatt er ferdig med.

Rustad har levert gode resultater gjennom sesongen, og før det aller siste løpet lå Rustad på andreplass i mesterskapet bak suverene William Siverholm. 

Men så, i duell om tredjeplassen i løpet mot teamkamerat Jonas Sjöstrøm, endte det med en snurring og Rustad kom følgelig i mål som nummer åtte. Det gjorde at Markus Lönnroth gikk forbi henne i mesterskapet slik at Rustad endte som nummer tre i GT3-klassen. I tillegg ble hun passert av GT4-fører Gustav Krogh slik at Isabell endte på fjerdeplass i mesterskapet totalt. 

Den litt sure avslutningen til tross, Rustad har levert en solid sesong i Sprint Challenge. To løp utenfor topp fem har hun kun opplevd denne siste helgen på Mantorp, mens sesongen tidligere har vært preget av en rekke pallplasser og andre gode resultater. I tillegg har hun holdt fast på GT5-bilen i Racing-NM, hvor sesongen endte med femteplass i mesterskapet til tross for å ha gått glipp av tre løp som krasjet med Sprint Challenge. 

Nå er hun lysten på å ta fatt på nye utfordringer neste sesong.

– Vi håper jo at vi kanskje kan gå opp til Carrera Cup, men det kommer helt an på budsjettet. Teamet virker ganske engasjerte så får bare prøve å få på plass et budsjett, visst ikke blir det nok Sprint Challenge et år til, forteller hun før hun fortsetter:

– Det hadde vært sikkelig rått å kunne gå opp dit. Det er jo nye biler, raskere biler, høyere nivå. Det tror jeg hadde vært veldig kult.

Steget fra Sprint Challenge til Carrera Cup kan være krevende på flere måter. Selv tror Rustad at det å gå fra litt til ingen ABS vil bli den største overgangen. 

– Den største overgangen blir nok ABS, at den ikke har noe ABS og at du må finne bremsebalansen selv. Nå kjører jeg vel og merke med lite ABS, men likevel så blir nok det den største overgangen. 

Selv om hun selv fremstår veldig klar og lysten på et steg opp på Porsche-stigen jobbes det nå med å få på plass en test denne høsten før den endelige avgjørelsen faller. 

– Vi prøver å få en test til høsten for å finne ut av litt ting. Det er jo dumt å skrape sammen et budsjett om jeg er helt off liksom, sier hun. 

Kjempet om 300.000 kroner

I tillegg til en rekke kjøreøvelser måtte utøverne gjennom en tøff fysisk test i regi av landslagstrener Jan Åge Asgrimplass. Rustad ga det hun hadde.

Oppvarmingen til den siste løpshelgen var altså finalen i Bilsporttalentet 2023 hvor utøverne ble testet i en rekke ulike øvelser gjennom to dager. I premiepotten ligger en landslagsplass og ikke minst 300.000 kroner.

– Det er jo kjempekult å kunne få lov til å få være med på det her. Jeg har jo blitt plukket ut som en av de fem beste i Norge i femten til 21 år, så jeg er kjempestolt over å få lov til å være med.

Rustad er klar på at allsidighet utover sin egen gren er viktig også utenfor denne konkurranseformen. 

– Jeg tror at det å være allsidig er veldig viktig i bilsport. Plutselig kommer det nye utfordringer du ikke er klar over, og da er det lettere å tilpasse seg. Så det å på en måte takle flere idretter og flere bilsportgrener tror jeg er veldig smart, og ikke minst det å lære bilkontroll. Om du kan kjøre alle typer blier så forstår du bilen bedre og du forstår hva som skjer, så jeg tror de utfordringene vi møter her er nyttige for å gjøre det godt i racing, det er jo bilkontroll det går på, forteller Rustad som ved siden av bilsportkarrieren også turner på høyt nivå.

Om det ender med kjøring i Carrera-cupen neste sesong vil det være et nytt godt steg fremover i bilsportverden, men endestasjonen vil på langt nær være nådd for ungjenta.

Hva er drømmen?

– Drømmen-drømmen liksom? Drømmen er jo Formel 1, men jeg vil ikke si at det er et mål fordi det er et veldig urealistisk mål å sette seg. Så jeg vil heller si at målet er kanskje DTM eller Porsche Supercup, det føler jeg er mer realistisk. Men selvfølgelig, Formel 1 er jo det øverste nivået innen racing så alle drømmer jo om det, men det er ikke det vi jobber mot, forteller Rustad.

– Jeg er ikke bare dattera til Tommy

Pappa Tommy Rustad er aldri langt unna Isabell under en løpshelg, eller som her under gokart-kjøringen under finalen i Bilsporttalentet 2023.

Det er nesten ikke mulig å si Isabell Rustad uten å i det minste tenke littegrann på pappa Tommy som mange både i og utenfor bilsportmiljøet kjenner svært godt til fra sin suksessrike karriere. 

Men selv om Isabell naturligvis kom inn i motorsporten med en viss merkelapp i panna som dattera til Tommy, og at både pappa Tommy og mamma Lisbeth fortsatt følger henne tett, er det ingen andre enn Isabell selv som kan gjøre jobben ute på banen.

– Jeg er Isabell, jeg er ikke bare dattera til Tommy. Selv om pappa heter Tommy så må jeg gjøre jobben selv. Jeg har jo selvfølgelig kjempebra tilrettelegging av mamma og pappa, begge to er jo kjempekompetente og ivrige ikke minst så jeg er jo veldig heldig der, men på banen så er det jo jeg som må gjøre jobben.

Isabell vil opp og frem med sin egen karriere, og hun kjenner ikke på et ekstra press for å levere bare fordi hun har det etternavnet hun har. 

– Jeg føler ikke på et press om at jeg må prestere fordi jeg er dattera til Tommy. Det ligger ikke i genene liksom, du får ikke et talent og ferdigheter i arv. Så lenge jeg har det gøy med det vil jeg gjøre det bra, men jeg føler ikke på at jeg må prestere fordi jeg er dattera til Tommy, slår hun fast.

Powered by Labrador CMS