Tor-Arne Kvia i den avgjørende duellen mot Conor Shanahan i søndagens 16-delsfinale.
Tor-Arne Kvia i den avgjørende duellen mot Conor Shanahan i søndagens 16-delsfinale.

Tor-Arne og Ørjan imponerte stort i Drifting-EM mens de fikk besøk av VM-lederen i rally

Mondello Park bydde på action da Europa-eliten i drifting tok turen innom det irske-baneanlegget. Der forsvarte Tor-Arne Kvia og Ørjan Nilsen de norske fargene i godt selskap med lederen av Rally-VM, unge Kalle Rovänpera.

Publisert Sist oppdatert

DRIFTING: Forrige helg var det duket for åpningsrunden i Drifting-EM, også kjent som Drift Masters European Championship. Løpet gikk på Mondello Park i Irland hvor flere av hjemme-favorittene var på plass. Blant disse finner vi også to nordmenn og en kjent finsk rallyfører.

Tor-Arne Kvia og Ørjan Nilsen fra Vestlandet kjørte bra nok på fredagen til å kvalifisere seg videre til «topp 32»-heatene på lørdagen. Det innebærer at førere blir samlet i tilfeldige klynger å må kjøre mot hverandre to ganger. Det er deretter opp til en jury å bestemme hvem som kvalifiserer seg videre til topp 16 og så videre.

Nordmennene klarte det med glans og var videre til topp 16, eller åttedelsfinalen om du vil. Det var en tett kamp mellom Kvia og irske Connor Shanahan. Dommerne kom ikke fram til enighet som betød ny gjennomkjøring for de to.

Det så i første omgang veldig bra ut for Kvia da han fulgte Shanahan. Kvia lå klistret på døra til Shanahan i første gjennomkjøring. Men det raknet for Kvia da han skulle lede i den andre gjennomkjøringen. Han kom for langt ut i den tredje svingen og havnet i grusen. Det ga i praksis vekk heatseieren til Shanahan.

Rallyoppgjøret

Kalle Rovänpera var også tilstede under helgens kjøring. Finnen bruker fritiden godt etter Rally Kroatia-seieren og omtaler driftingen som et feriested når han ikke kjører Rally-VM, og han dro like gjerne med seg 93 poeng under fredagens kvalifisering i sin drifting EM-debut.

Rovänpera slo ut greske Stavros Grillis under topp 32-heatet (se video under) som var nok til å møte polske Jakub Przygoński i topp 16-duellen. Det er ikke bare her disse har tilfelles. Polakken har kjørt mye ørken-rally som gjorde at det var duket for rallyduell mellom paret.

Etter første gjennomkjøring for de to var det for tett til at dommerne klarte å kåre en vinner av heatet. Da de skulle ut i ilden på ny, dro Rovänpera virkelig på, så mye faktisk at han kom for langt inn i tredjesving å løftet frem hjulet det som kunne se ut som en halvmeter i lufta.

Da Przygoński skulle lede i siste gjennomkjøring måtte han korrigere litt i siste sving. Rovänpera endte opp med å kjøre på polakken noe som trakk han ned hos dommerne. Påkjørselen kombinert med trehjuls-kjøringen i første gjennomkjøring ga en enstemmig heatseier til Jakub Przygoński.

Det ble hett i duellen mellom de to rally-herrene. Rovänpera (t.v.) røk ut etter mange feil i søndagens andre gjennomkjøring.
Det ble hett i duellen mellom de to rally-herrene. Rovänpera (t.v.) røk ut etter mange feil i søndagens andre gjennomkjøring.

Holdt bare til åttende-delsfinale

Nilsen kom derimot hakket lengre enn Kvia i den norske-duellen under søndagens finaler. Han kjente dog på presset i åttende-delsfinalen med Oliver Randalu. Da han skulle lede i første kjøring, kjørte Nilsen av banen og ut i grusen.

Nilsen var tydelig preget av feilen. Da duoen skulle gjennomføre den andre gjennomkjøringen får Nilsen for mye rotasjon i den første svingen da han må bremse plutselig for å unngå Randalu. Nilsen fikk ikke en ny sjanse hos dommerne som ga heatseieren til Randalu.

Polakken, som ikke kunne tro at han ble kåret til mester i fjor før sesongens siste løp slo Shanahan, deretter danket han ut sin tidligere lagkamerat James Deane, å vant finalen foran estiske Oliver Randalu.

Nilsen sin kjøring var nok til å hanke seg inn på en sjetteplass etter åpningsløpet i sammendraget. Seks plasser under finner man også Tor-Arne Kvia på en 12.

Powered by Labrador CMS