Bud på bilcrossbiler skal nå legges elektronisk, men under damelandsfinalen brøt systemet sammen. Arrangørklubben NMK Kongsberg forsøkte tappert å redde budstumpene med manuell listing, men til slutt ble det bestemt at alle budene annulleres og alle bileiere får beholde bilene sine.

Budsystemet brøt sammen – nå frykter klubben for bilcrossens død på egen bane

– Den største skandalen i bilcrossens 42-årige historie, skriver bilcross.no.

Publisert Sist oppdatert

BILCROSS: Denne helgen skulle den første av totalt fire landsfinaler i regi av NMK kjøres. Det var damenes landsfinale som stod for tur, og arrangør var NMK Kongsberg med sitt populære baneanlegg Basserudåsen like ved E18 sør for sentrum.

Som et storløp å regne er det også tradisjoner for stor pågang på de obligatoriske budprosessene som er ett av bilcrossens viktigste prinsipper. Med en fastsum på 11.000 kroner er man pliktig til å selge bilen sin, og den som får muligheten til å kjøpe en bil blir valgt ut fra en loddtrekning basert på antall bud som er lagt på bilen.

Dette er for mange motorklubber en av de viktigste finanseringskildene, og klubber med store løp baserer mye av budsjettene sine på nettopp budpenger. Det var ventet et godt antall firesifret bud i forbindelse med kvinnenes landsfinale, men da budene skulle legges inn og registrerer, så kollapset hele det nye tekniske systemet.

Tusenvis av bud på vei inn

Det er det velrenommerte nettstedet bilcross.no som har belyst saken i full bredde på nåværende tidspunkt, om hva som skjedde og hvilke konsekvenser dette både fikk direkte for arrangementet, men også potensielt for klubben i framtiden.

– Største skandale i bilcrossens 42-årige historie. Bud er grunnpilaren i sporten, når det svikter er det alvorlig på så veldig mange måter, skriver bilcross.no-redaktør Stian Ormestad, som er kanskje den enkeltpersonen i Norge med aller størst oversikt over norsk bilsports store grasrotdisiplin.

Ifølge nettstedet skal det ha vært minimum 2000 bud på vei inn, og det spekuleres i at man kunne krysset både 3000 og kanskje 4000 bud hvis Norges Bilsportforbunds nye system hadde fungert. Etter at den første store lakmustesten under landsfinalen på Smådøl motorsenter i fjor feilet, ifølge Laagendalsposten, skal budsystemet ha fungert godt under populære Talentracet i Skien tidligere i sommer.

Ifølge arrangøren skal de ha fått beskjed om at det nye systemet framstod såpass skuddsikkert at en plan B tilfelle teknisk krasj ikke var nødvendig.

– Vi ble overbevist om at dette systemet er helt vanntett. Vi var i kontakt med forbundet senest fredag, for vi ville ha en back-up. Det var ikke nødvendig, fikk vi beskjed om, sier en fortvilet løpsleder Kim Andre Teigen til Bilcross.no.

Mulig milliontap

Arrangørklubben frykter det kan ha tapt en millionsum på grunn av systemfeilen. Om klubben ikke får dekket tapet, gir de nå uttrykk for at bilcrossen går en mørk framtid i møte på Basserudåsen.

– Vi har grovt regna tapt 1,2 millioner kroner på dette, er anslaget. Det sier seg selv at dette er dødsstøtet for bilcrossen på Kongsberg, hvis ikke det blir kompensert. Vi klarer ikke å drifte klubben. Ikke betale regningene. Da er det ikke noe bilgruppe i NMK Kongsberg lenger. Da er det kroken på døra her, det sier seg selv, sier Siv Roa på vegne av hele sportskomiteen, til bilcross.no.

Etter at budskandalen var et faktum gikk forbundet ut på egne nettsider med en beklagelse, og jobber nå med å kartlegge hvorfor systemet skulle bryte sammen på dette tidspunktet. Generalsekretær Hallgeir Raknerud har også svart for seg overfor lokalavisa Laagendalsposten.

– Det jeg har fått beskjed om er at en server brøt sammen under ei oppdatering, men kom etter hvert opp igjen. Mens dette skjedde ble det åpnet for manuelle bud. Det er tydelig at systemet ikke er godt nok ennå og at det fortsatt må kjøres med back up i form av vanlig budgivning, sier Raknerud til lokalavisa.

Saken du akkurat har lest er åpen også for de som ikke abonnerer. Ønsker du å lese alle sakene hos oss, eller om så bare støtte den videre driften av Norges ledende nettavis om norsk og internasjonal bilsport? Sjekk ut våre ulike abonnementstilbud!

Powered by Labrador CMS