Juri Vips (f.v.) Robert Kubica og Nyck De Vries er de tre førerne som skal bryne seg under fredagens første fritrening.
Juri Vips (f.v.) Robert Kubica og Nyck De Vries er de tre førerne som skal bryne seg under fredagens første fritrening.

Disse tre skal delta i fredagens første trening

En regelendring for i år sier at alle team må la førere uten tidligere Grand Prix-erfaring kjøre minst to fredagstreninger gjennom sesongen. Det åpner døren for to stykk under Spanias Grand Prix.

Publisert

FORMEL 1: Når banen endelig åpner for fredagens første fritrening vil navnene på tre førere se litt annerledes ut. Det er det en veldig god grunn til. Dette er første helgen i årets sesong hvor noen av teamene benytter seg av såkalte fredagsførere.

Selv om bruken av fredagsførere ikke er noen ny greie i Formel 1, er dette første sesong hvor det er obligatorisk at team må la juniorførere få kjøre under en fredagstrening.

Det innebærer at et team må la juniorførere som har kjørt mindre enn to Grand Prix-løp få delta i minst to fredagstreninger. Det behøver ikke å være samme sjåfør to ganger, så lenge føreren har under to løp i Formel 1.

Fritrening-debut

Per nå er det kun bekreftet tre team som skal delta med en tredjefører under fritreningen. Nyck De Vries skal kjøre med Williams, Juri Vips tar over bilen til Sergio Perez hos Red Bull mens Robert Kubica skal gjøre nok et innhopp hos Alfa Romeo.

De Vries har siden sin Formel 2-tittel i 2019 vært opptatt med å kjøre Formel E for Mercedes. Han sier i et intervju med Autosport at dette blir første gang på en stund at han kjører en skikkelig rask bil rundt en bane, noe han mener kan bli utfordrende. Tidligere har han kjørt fjorårets Mercedes under «young drivers test» i Abu Dhabi.

Nederlenderen er for øvrig den eneste som slo norske Dennis Olsen i Formel Renault Eurocup i 2014.

Vips som har vært Red Bull-junior siden slutten av 2018-sesongen er det mest logiske valget for Red Bull-teamet. Estlenderen har vært lengst involvert i juniorprogrammet og har mest erfaring. Han har siden 2020 vært oppført som en tredjefører i Formel 1.

På samme måte som Dennis Hauger i Norge, er han Estlands nærmeste håp om å få sin nasjons første Formel 1-fører.

Veteranfører

Kubica kan vel kalles en Formel 1-veteran selv om han ikke har kjørt en aktiv sesong siden 2019. Polakken har flere sesonger under beltet sitt fra 2006 til 2010, men en rallyulykke som nesten kunne tatt livet av han i 2011 felte fortsettelsen på Formel 1-drømmen.

Han gjorde comeback med Williams i 2018, og i 2020 ble han utnevnt som Alfa Romeos tredjesjåfør. Han måtte også gjøre et innhopp for Kimi Räikkönen i fjor da han ble korona-syk. Siden Kubica har kjørt mer enn to Grand Prix-løp, telles ikke kjøringen mot de to obligatoriske fredagstreningene for nybegynnere.

Powered by Labrador CMS