Petter Fausko og kartleser Leif Arne Neset.

Fausko tok første stikk i norgescupen – Veiby med suveren seier på hjemmebane

Svært vellykket norgescup-debut for historisk klasse, og på totallista skulle en hjemmefavoritt dominere løpet under optimale vinterforhold.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Årets utgave av Rally Finnskog fikk ikke NM-status, men til gjengjeld fikk de æren av å åpne norgescupen som er blitt tildelt historisk klasse denne sesongen.

Derfor var det veteranbilene som fikk æren av å være hovedklassen for løpet med prioritert startrekkefølge i front og naturlig nok de som hadde sitt å kjempe om gjennom de fire etappene som ble kjørt rundt Svullrya-traktene i Grue Finnskog.

Og det var ringreven Petter Fausko som tok skalpen i det første tellende løpet for de historiske bilene med sin Opel Kadett GSI. Første loopen gjennom Løvhaugen og Sandsjøbekken var det riktig nok Vidar Nordbø i Volvo som tok føringen foran hjemmehåpet Anders Lundhaug.

7,1 sekunders margin

Sistnevnte endte dog av veien på SS3, mens Nordbø ga fra seg forspranget til Fausko på andre gjennomkjøring. Dermed var det duket for Fausko, som tok Nordbø med 7,1 sekund til slutt. Tredjeplassen gikk til Roger Hansen i BMW M3, snaue halvannet minutt bak Opel-føreren.

I de øvrige internasjonale og nasjonale klassene var det flere som brukte løpet som ren trening og oppkjøring til senere vinterløp. For hjemmefavoritten Ole Christian Veiby teller det ikke bare på lokal stolthet å stille opp på hjemmebane, men sammen med Numedalsrally om to uker er dette en del av hans oppvarming til VM-runden i Sverige.

I tillegg til Veiby stilte førere som Andreas Wiik, Håkon Sveen Frøslid, Lars Martin Stensbøl og Stian Brøderud opp i toppklassen. Estlenderen Georg Linnamäe, østerrikeren Olli Walter og svenske Robert Blomberg stilte også opp som oppkjøring til Rally Sweden.

Ole Christian Veiby.

Ingen oddsbombe på totallista

Men på totallista var det Veiby som dominerte løpet, og tok totalseieren med 27,4 sekunder på Marius Aasen. Estiske Linnamäe tok tredjeplassen, 47,6 sekunder bak Veibyl

I den interne kampen fra de øvrige førerne i NM så var det Andreas Wiik som denne gangen hadde det beste tempoet og kjørte inn til en imponerende fjerdeplass, 2:34,3 bak Veiby. Dette var fattige 3,2 sekunder foran Frøslid, 15,6 sekunder foran Stensbøl og mens Brøderud fulgte bak med ytterligere 44,7 sekunder.

Norsk-svenske Isak Reiersen (18) stilte opp for første gang i Norge og imponerte med å bli beste tohjulstrekker totalt og naturlig nok klasseseier for de nyere tohjulsdrevne bilene.

Svein Anders Myrvang stod kanskje for dagens største overraskelse ved å vinne klassen for eldre tohjulsdrevne biler, uavhengig av motorstørrelse. Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé

Imponerende prestasjon av lokal veteran

Blant de eldre tohjulsdrevne bilene ble det litt av en lokal skrell med veteranen Svein Anders Myrvang, som egentlig ga seg med rally i 2003 - med kun fire sporadiske løp de siste 19 årene.

I sin Opel Ascona B hadde han med seg Kittikorn Trangparu fra Thailand som aldri har vært kartleser i rally før. Men de klinte til og vant han både klasse 11 og totalt for de eldre tohjulsdrevne bilene, 24 sekunder foran Jan Kåre Wilsberg. Forøvrig verdt å nevne at Myrvang er onkelen til totalvinner Veiby.

Blant de ledre firehjulsdrevne bilene var det kun én som fullførte, med Glenn Ivar Gjester - også han lokal - i en nyinnkjøpt Subaru Impreza.

Powered by Labrador CMS