Italias Grand Prix: Sensasjonell og etterlengtet McLaren-triumf etter ny krasjbonanza mellom Max og Lewis

Publisert
Daniel Ricciardo. (Foto: Steven Tee / McLaren)
Daniel Ricciardo. (Foto: Steven Tee / McLaren)

FORMEL 1: Det ble stor konkurranse om overskriftene etter årets Italias Grand Prix, som i så måte fulgte opp fjorårets spektakulære løp hvor det var Pierre Gasly som tok en sensasjonell seier i duell mot McLaren-fører Carlos Sainz jr.

Og det skulle bli McLaren i hovedrollen denne gangen også, men nå spilte de begge hovedrollene rent sportslig i løpet. Men dette fikk de først og fremst servert under løpets desidert største klimaks som skjedde etter 26 runder, der både VM-leder Max Verstappen og regjerende verdensmester Lewis Hamilton led under svake pitstopp.

Etter at Hamilton var ferdig med sitt pitstop rakk Verstappen å komme seg opp på siden av briten gjennom den første svingen. Inngangen på sving to ble som seg hør og bør trangere, og da ingen velger å gi etter for situasjonen, så skjedde det nok et sammenstøt mellom Formel 1-sportens to største stjerner og attpåtil tittelrivaler.

I etterkant framstod også sammenstøtet som særdeles dramatisk, selv om farten i seg selv ikke var den høyeste. Men de hektet i hverandres hjul, der Verstappen spratt sidelengs opp i lufta og taklet oversiden av bilen til Hamilton. TV-bildene viste også at Verstappens venstre bakhjul også sneier innom hodet til Hamilton, dog godt beskyttet av halo-bøylen.

Begge kom seg uskadet ut av hendelsen, og FIA-dommerne tar fram lupen for hendelsen først etterløpet. I skrivende stund har det ikke kommet fram om det blir noen form for straff eller om det konkluderes med en såkalt «racing incident». Faktumet er uansett at Verstappen beholder sin ledelse i VM, som han forøvrig økte til fem poeng etter at han ble nummer to bak Valtteri Bottas under sprintkvalifiseringen lørdag.

Daniel Ricciardo foran Lando Norris og Lewis Hamilton. (Foto: Zak Mauger / McLaren)
Daniel Ricciardo foran Lando Norris og Lewis Hamilton. (Foto: Zak Mauger / McLaren)

Men tilbake til McLaren, hvor begge førerne har vist et svært godt tempo denne helgen, noe vi for alvor fikk se under sprintkvalifiseringen. Mest etterlengtet virket tempoet kanskje å være for Daniel Ricciardo, en tidligere løpsvinner og pallsanker for Red Bull, som har vært en klar annenfiolin i teamet bak Lando Norris denne sesongen.

Men nå var Ricciardo i førersetet, og tok ledelsen fra Verstappen i pole position umiddelbart ut av starten. Med unntak av et tidligere pitstopp, så var det ingen andre som i realiteten ledet løpet på Monza, selv om Norris på andreplass lenge hadde lyst til å utfordre teamkameraten. Men Ricciardo satte opp tempoet da han måtte, og både Ricciardo og Norris holdt unna for presset fra Sergio Perez og Valtteri Bottas.

Og da ble det en ny og etterlengtet oppdatering i historiebøkene for både Ricciardo, Norris og ikke minst McLaren. Ricciardo har ikke vunnet siden Monacos Grand Prix i 2018, Norris tar ny personlig rekord ved å bli nummer to i et løp og McLaren tar sin første seier siden Jenson Button vant i Brasil i 2012. Attpåtil er det verdt å nevne at vi må tilbake til Canada i 2010 for å finne McLarens siste dobbeltseier, der Button slo Hamilton.

Sergio Perez passerte målstreken som tredjemannm, men pådro seg en fem-sekunders straff etter å ha tjent en plassering på å kjøre utenfor banen uten å gi denne plasseringen tilbake. Dermed var det Bottas som tok den siste pallplassen etter å ha startet bakerst på griden.

Powered by Labrador CMS