I den europeiske crosskartserien CrossCar Academy Trophy stakk Karl Peder Nordstrand av med årets kanskje viktigste seier, og det som til slutt ble en hederlig bronsemedalje sammenlagt.

Karl Peder (14) fra Hamar dominerte fullstendig på VM-arenaen i Tyskland

Ikke alle 14-åringer får muligheten til å stå på toppen av VM-pallen. Karl Peder Nordstrand fikk imidlertid lov til å kjenne på smaken etter å ha dominert fullstendig på Nürburgring.

Publisert

CROSSKART: Tidligere i høst skrev vi om 14-årige Karl Peder Nordstrand som fikk oppleve sitt store gjennombrudd i utlandet ved å ta hjem totalseier i akademiserien til FIAs nye crosskartserie, omdøpt til CrossCar. Nordstrand ble for snart to år siden plukket ut som én av fire unge og håpefulle som norske EVEN Management har troen på til å gjøre suksess i rally en dag, og nå har hamargutten virkelig begynt å markere seg på den internasjonale arenaen.

CROSSKART: Tidligere i høst skrev vi om 14-årige Karl Peder Nordstrand som fikk oppleve sitt store gjennombrudd i utlandet ved å ta hjem totalseier i akademiserien til FIAs nye crosskartserie, omdøpt til CrossCar. Nordstrand ble for snart to år siden plukket ut som én av fire unge og håpefulle som norske EVEN Management har troen på til å gjøre suksess i rally en dag, og nå har hamargutten virkelig begynt å markere seg på den internasjonale arenaen.

For hvor mye bedre kunne det ikke blitt enn å avslutte sesongen ved å være supportklasse for Rallycross-VM i deres siste løpshelg på Nürburgring i Tyskland. Sammen med RX2e fikk Nordstrand og resten av de unge crosskartførerne vise seg fram for sportens mektigste øyne, og hovedrollen skulle spilles av nettopp den norske 14-åringen.

Slo alt og alle

Ingen var nemlig i nærheten av å tukte Nordstrand. Han vant alt av kvalifiseringer og omganger, og i finalen skulle han også trekke det lengste strået foran Stanislav Brousek fra Tsjekkia og Nathan Ottnik fra Nederland.

– Det er jo dritrått å finne en finale. Spesielt foran så mange tilskuere og spesielt med folk fra VM-sirkuset til stede, sier Karl Peder Nordstrand til Parc Fermé.

Av de fire ungguttene som er plukket ut av EVEN Management til deres Next Generation-prosjekt, så er han den eneste som har satset med grus under hjulene der han har kjørt crosskart siden tidlig barneskole alder av. Sporten er nært beslektet med rallycross, og derfor var det ekstra spesielt å gjøre det på den største arenaen i den grenen.

Karl Peder Nordstrand fikk sprute champagne på VM-pallen i Tyskland, sammen med Stanislav Brousek fra Tsjekkia og Nathan Ottnik fra Nederland.

Ikke minst når han skulle hedres ved å stå på toppen av samme pall som VM-førerne og kunne sprute den samme sjampisen.

– At vi får komme på VM-pallen er jo tøft. At man får oppfylt en barndomsdrøm når det gjelder sånne ting. Man gikk jo rundt i crosskartdepotet og snakket om de tingene der. Da er det dritkult å få stå der og smake på den samme champagnen, sier 14-åringen.

Skrev banenotater midt på natta

Alt klaffet altså fra start til mål. Det eneste han kunne kjempe om sammenlagt var en bronsemedalje, noe han forøvrig klarte ved å dominere såpass. Men etter å ha hatt en sesong med både opp- og nedturer, så var det viktig å avslutte med stil. Alle kluter ble satt til for gjøre maks ut av årets siste løpshelg.

– Vi skulle være godt forberedt og gjøre alt som skulle til. Ti dager før jeg skulle kjøre, så stod jeg opp midt på natta for å skrive banenotater. Jeg var så spent og kjempeforberedt inn mot løpet. På løpsdagen nå fikk jeg gjort alt av rutiner, løpt meg en tur og alt var klart. Man må jo også ha litt medvind for at alt skal sitte, men jeg liker helst å etterlate minst mulig til tilfeldighetene, slår den energiske hamarsingen fast.

Han legger ikke skjul på at helgen var en stor pluss i margen hva gjelder å markere seg. En ting er at han allerede er i godt selskap med EVEN Management, men det andre er å vise en slik dominanse foran folk som ellers ikke ville sett deg.

Fikk mentorhjelp av verdensmesteren

Og det er heller ingen ulempe at årets verdensmester - Johan Kristoffersson - er under samme EVEN-paraply og stiller seg til disposisjon for å bidra med sine tips og erfaringer. I tillegg var Ole Christian Veiby med for å komme med ytterligere tips.

– Det var jo ekstremt svært av han å bli verdensmester nå, utbryter Karl Peder og viser til Kristofferssons fjerde VM-tittel på fem år.

Å ha en verdensmester som teamkompis har sjeldent vært en ulempe. Johan Kristoffersson meldte seg gladelig til disposisjon for å hjelpe Karl Peder Nordstrand denne helgen.

– Han var veldig grei. Det er jo gøy å være i samme team som han, og da er det ekstra gøy at han for eksempel ville gå banen med meg, prate om banen og gi meg tips om hvordan den blant annet utvikler seg. Det er veldig rått.

Han er langt ifra en sjenert type, den godeste Nordstrand. Og hans sosiale antenner hadde god dekning i depotet og miljøet rundt.

– Jeg har fått pratet med mange av VM-førerne nå og spurt om masse tips. Jeg har fått pratet med teamsjefer og så videre. Det er når man får komme på slike eventer at man virkelig må få vist seg fram. Det kan han en stor effekt for en framtidig karriere. Det dukker alltid folk opp på fra Rally-VM og alt mulig på disse løpene. Det er veldig tipp topp, ass, sier en svært stolt og fornøyd 14-åring.

Powered by Labrador CMS