Ingen over. Ingen ved siden. Johan Kristoffersson er verdensmester for fjerde gang i rallycross. Men denne gangen måtte han avgjøre det sjøl helt på målstreken.

Poenglikt i VM-dramaet – slik stjal Johan gullet rett foran nesa på landsmannen

Johan Kristoffersson melder seg inn i en eksklusiv klubb av internasjonale bilsportutøvere etter at han sikret sin fjerde VM-tittel i rallycross.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: 2019 skrev seg inn i de internasjonale historiebøkene i bilsportsammenheng der Timmy Hansen tok VM-gullet foran Andreas Bakkerud med minst mulig margin. Begge endte de poenglikt, men Hansen kunne slippe jubelen løs som følge av flere enkeltseire den sesongen.

RALLYCROSS: 2019 skrev seg inn i de internasjonale historiebøkene i bilsportsammenheng der Timmy Hansen tok VM-gullet foran Andreas Bakkerud med minst mulig margin. Begge endte de poenglikt, men Hansen kunne slippe jubelen løs som følge av flere enkeltseire den sesongen.

To år senere var rollene snudd, og Bakkerud erstattes med Johan Kristoffersson. Etter en særdeles dramatisk avslutning med to enkeltstående løp på Nürburgring som finaledestinasjonen, så endte det med at Kristoffersson knappet inn forspranget på hele 17 poeng som Hansen hadde i inngangen til finalehelgen.

I finalen var det Timmys lillebror Kevin som tok starten, der det endte med finaleseier til Niclas Grönholm, som forøvrig tok bronsemealjen sammenlagt. Gullkandidatene valgte imidlertid å ta alternativsporet allerede på første runde, og dermed ville de resterende fem rundene bli en reell kamp dør mot dør, hjul mot hjul, om hvem som skulle stikke av med tittelen. Så fremt Kristoffersson lå foran ville de ende poenglikt, så Hansen var nødt til å ta seg forbi.

Det skjedde imidlertid aldri, og da fikk det bare være at lillebror Kevin kjørte et sekund tregere per runde enn Niclas Grönholm, som satte opp et forrykende tempo i finalen, og kvitterte med alternativspor på siste runde og en soleklar seier med fire sekunders margin.

Timmy Hansen gjorde seg selv hjelpesløs etter at han pådro seg flere straffer denne helgen som påvirket poengfangsten betraktelig. Under lørdagens kjøring, som kun bestod av to omganger grunnet forsinkelse i tillegg til ordinære finaler, så tapte han hele 13 av de 17 poengene han ledet med, som følge av en fem sekunders straff i semifinalen med påfølgende diskvalifikasjon i finalen for påkjørsler - en finale som forøvrig ble vunnet av Kristoffersson.

Første svingen på rallycrosstraseen ved Müllenbach-området på Nürburgring innbød til mye dramatikk, noe spesielt Niclas Grönholm fikk kjenne hardt på opptil flere ganger.

Enklere ble det ikke da Peugeot-føreren fikk nye syv sekunders tidstillegg etter å ha snurret Niclas Grönholm i semifinalen søndag, som igjen sendte ham i bakre rekker. Hansen hadde dog en sterk start, men som nevnt - Kristofferssons seier lørdag gikk i favør Audi-føreren da det akkurat holdt inn til poenglikt sammenlagt.

Dette blir dermed Kristofferssons fjerde gull i rallycross, og hans andre på rad. De to første tok han på overlegent vis i 2017 og 2018, like så i 2020 etter at han tok en pause i 2019. 2021-sesongen ble imidlertid av det vesentlig tøffere slaget hvor det var Hansen-brødrene som åpnet sesongen på dominerende vis.

Kristoffersson hadde derimot bare én pallplass på de fire første løpene med sin tredjeplass fra Barcelona. Det var først i den andre runden i Riga, med den påfølgende runden på Spa-Francorchamps at han begynte å vinne løp, og med seier på Nürburgring lørda endte han med totalt tre seire denne sesongen. Timmy Hansen tok kun to seire, fra Höljes og Loheac, og taper VM-gullet utelukkende på det - på samme måte som Bakkerud gjorde i 2019.

– Helt villt. For en finale! Å være 17 poeng og ende opp poenglikt. Det tar lang tid å fordøye dette. Det var vanskelig å se noe som helst, det var mye dugg inne i bilen og vindusviskeren begynte også å få problemer. Akkurat nå er det så mye som skjer i tankene mine, så jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er ikke målløs så ofte, men nå er jeg nære på, sa en nokså betuttet Kristoffersson etter målgang.

Johan Kristoffersson omringet av to av de aller hardeste konkurrentene denne sesongen, brødrene Kevin og Timmy Hansen, her fra en fotosesjon ved Karusell-svingen på den legendariske Nordsløyfa i Nürburg.

Nå står han med fire offisielle VM-titler i internasjonal bilsport. Og han er den eneste i rallycross-sammenheng. I Formel 1 er det Michael Schumacher (7), Lewis Hamilton (7), Juan Manuel Fangio (5), Alain Prost (4) og Sebastian Vettel (4) som har like mange eller flere, mens det i rally er Sebastien Loeb (9), Sebastien Ogier (7), Tommi Mäkinen (4) og Juha Kankkunen (4) som er på samme antall eller flere. I racingsammenheng har Jose Maria Lopez fem VM-gull fordelt på tre i standardbil (WTCC) og to i langdistanse (WEC), mens Yvan Muller har fire gull i WTCC.

Lopez utgjør forøvrig en annen eksklusiv liste her ved å ha VM-gull i flere disipliner, og således flest totalt. Petter Solberg var den første til å oppnå dette da han ble verdensmester i rallycross i 2014 og 2015 etter at han ble verdensmester i rally i 2003. Fernando Alonso meldte seg inn i samme klubb da han ble verdensmester i langdistanse i 2019 etter at han ble Formel 1-verdensmester i 2005 og 2006.

Powered by Labrador CMS