Bilen til Kalle Rovanperä var alt annet enn pen etter den voldsomme smellen han hadde på SS8. Det skal ha gått bra med fører og kartleser, men i skrivende stund usikkert på om han får restartet.
Bilen til Kalle Rovanperä var alt annet enn pen etter den voldsomme smellen han hadde på SS8. Det skal ha gått bra med fører og kartleser, men i skrivende stund usikkert på om han får restartet.

Rally Finland, fredag:

Kun fem WRC-førere kom i mål

Enormt mannefall under første dag av Rally Finland, hvor nesten halve startfeltet i toppklassen ble stående før dagen var omme.

Publisert Sist oppdatert

Rally Finland - fredag

1) Elfyn Evans, Toyota, 51:34.4

2) Thierry Neuville, Hyundai, +6.9

3) Takamoto Katsuta, Toyota, +9.5

4) Teemu Suninen, Hyundai, +12.4

5) Jari-Matti Latvala, Toyota, +54.9

6) Jari Huttunen, Škoda, +1:50.4

7) Sami Pajari, Škoda, +3:27.0

8) Nikolay Gryazin, Škoda, +3:27.3

9) Oliver Solberg, Škoda, +3:28.8

10) Adrien Fourmaux, Ford, +3:36.4

11) Andreas Mikkelsen, Škoda, +3:48.1

RALLY: Det er en tett strid i teten der Elfyn Evans har en ledelse på 6,9 sekunder på Thierry Neuville etter at fredagens etapper i Finland er gjennomført. Takamoto Katsuta innehar tredjeplassen, som med andre ord betyr at vi savner navn som Kalle Rovanperä, Ott Tänak eller Esapekka Lappi som normalt er med i en kamp om pallplassene.

For de tre sistnevnte fikk altså store problemer hver for seg og endte dagen stående på skogen. Det samme gjelder også Pierre-Louis Loubet, hvilket innebærer at begge M-Sport-bilene er ute av poengsjansene.

For alt startet med Tänak på SS3, der onboard-videoen viste at han traff en ukjent gjenstand i høy fart, uten at det ødela flyten på kjøringen. Men kort tid etterpå begynte det å ryke fra panseret, og Tänak kjørte ut til nærmeste veikryss i helelektrisk motormodus og brøt løpet på stedet. Undersøkelser viser også at han ikke får restartet løpet.

Brutale avkjøringer

Teamkamerat Loubet hadde en mer klassisk avkjøring, også det på SS3, der han ødela venstre bakhjulsoppheng, men franskmannen er klar for lørdagen selv om tidsstraffene og manglende kjørte etapper er så stor at han nå er nesten én time og 20 minutter bak ledende Evans.

Kalle Rovanperä hadde god flyt fram til SS7, men på den åttende etappen var det bråstopp for den regjerende verdensmesteren, som også ligger ekstremt godt an til en ny tittel. 22-åringen fikk et slag på høyre side av bilen etter en bakketopp, og forsvant ut i et realt rundkast. I skrivende stund er Rovanperä usikker på om han får restartet, da det kommer an på hvor store fundamentale skader det er på bilen utover det kosmetiske.

Brutalt var det også for Esapekka Lappi, som tok sin foreløpige eneste seier her tilbake i 2017. Lappi lå i en pallkamp mot teamkollega Neuville fram til den femte fartsetappen. Finnen bommet over et krøn der han mistet inngangen til neste sving. Det endte med en bråstopp med hele 17 G-krefter i sammenstøtet, og med det sluttkjørt for både dagen og resten av helgen.

Demperproblem og snurring

Ellers er Andreas Mikkelsen eneste nordmann i WRC 2-kategorien denne helgen, mens halvtnorske Oliver Solberg kjører løpet uten å score mesterskapspoeng for å spare maksantallet til senere. Mikkelsen har ikke hatt noe enormt tempo kontra hva han har vist i klassen tidligere, og et demperproblem på SS4 satte han også en del tilbake.

Den norske rallyprofilen innehar en beskjeden sjetteplass totalt i kategorien og femteplass i WRC 2-klassen om Oliver Solberg ikke beregnes. Mikkelsen har 34 sekunder opp til ledende Jari Huttunen.

Og som nevnt, Oliver Solberg er på plass utenfor WRC 2-poeng, men norsk-svensken har levert totalt sett relativt solid tempo sammenliknet med finnene som tradisjonelt kjører ekstremt fort på hjemmebane. 21-åringen har tre etappeseire å notere for fredagens etapper, men tapte også 10 sekunder på SS8 hvor han blant annet snurret. I kategorien er han på en fjerdeplass, 14,7 sekunder bak Huttunen.

Saken du akkurat har lest er åpen også for de som ikke abonnerer. Ønsker du å lese alle sakene hos oss, eller om så bare støtte den videre driften av Norges ledende nettavis om norsk og internasjonal bilsport? Sjekk ut våre ulike abonnementstilbud!

Powered by Labrador CMS