Emil Sivesind imponerer i en rekke motorsport-grener. Denne uken var han en av fem finalister i Bilsporttalentet.

Nå vil Emil (21) kjøre i utlandet

Til helgen kan Emil Sivesind bli norgesmester for fjerde år på rad. Neste sesong håper han å kjøre utenlands.

Publisert Sist oppdatert

BILSPORT: Denne helgen er det klart for årets to eneste og dermed avgjørende runder i Bakkeløps-NM. En runde på lørdag og en runde på søndag i Lillehammer Olympiapark avgjør hvem som blir årets Norgesmestere. 

NM-klasser Bakkeløp 2023

Klasse 1: Supernasjonal t.o.m. 2000 cm³

Klasse 2: Supernasjonal over 2000 cm³

Klasse 3: Rallybiler med tohjulstrekk

Klasse 4: Rallybiler gruppe A 4WD,

Klasse 5: Racing

Klasse 6: Racing GT3

Klasse 7: Racing GT4 og GT5

Klasse 8: Historisk t.o.m. 1600 ccm

Klasse 9: Historisk over 1601 ccm

Klasse 10: Rallycross Historisk

BILSPORT: Denne helgen er det klart for årets to eneste og dermed avgjørende runder i Bakkeløps-NM. En runde på lørdag og en runde på søndag i Lillehammer Olympiapark avgjør hvem som blir årets Norgesmestere. 

Det er den såkalte VIP-veien som skal kjøres, og det blir med andre ord asfalt under hjulene. Den opprinnelige planen var at også to runder skulle kjøres på grus tidligere i år, men for få påmeldte gjorde at de løpene ble avlyst. 

I år er det hele ti klasser med NM-status etter at også racing har fått innpass, forutsatt at hver enkelt klasse får stor nok deltagelse. 

Ladet opp med talentkonkurranse

En av utfordringene utøverne møtte denne uken var fysiske tester ledet av landslagstrener Jan Åge Asgrimplass.

I klasse to er det Emil Sivesind som er mannen å slå for de seks andre påmeldte førerne. 21-åringen fra Toten står med tre NM-gull på rad, et gull i tidligere klasse to til og med 2000 ccm og to gull i klasse fire over 2400 ccm. I de totalt ti løpene som har blitt kjørt de tre årene er det kun et av de hvor Totningen ikke har kommet seirende ut.

– Det blir moro det, med en motor som orker litt mer denne gangen. Jeg hadde et ras i fjor også har den ikke gått ordentlig etter det med en sprekk i toppen som gjorde at det gikk så mye olje, forteller han til Parc Fermé i forkant av årets NM-runder. 

Men til tross for flere gull i bagasjen og en sprekere motor til årets løp tar han ingenting på forskudd.

– Veit da søren jeg, gjøre det best mulig, forteller Sivesind til Parc Fermé på spørsmål om hva som er målet for helgen.

– Jeg har tre gull fra før så det hadde jo vært moro, fortsetter han.

NM-rundene kommer på slutten av en allerede hektisk uke for 21-åringen. Sivesind ble i år plukket ut som en av fem finalister i bilsporttalentet, og finalen ble denne uken avholdt over to dager på Gardemoen Motorpark og Vålerbanen. Gjennom de to dagene ble førerne kastet ut i bilcross, crosskart, rallysimulator, fysiske tester, presentasjon av seg selv og til slutt racing.

– Det er veldig gøy bare å få være med, man setter stor pris på det at man får være med på noe sånt, sa han etter at alle konkurransene var overstått.

Går mot sølv i NM

Emil Sivesind ble testet i en rekke disipliner denne uken, blant annet gokart.

Selv om også Sivesind ble kastet ut i øvelser han har lite erfaring i fra før er han nok den utøveren blant årets finalister som kan skilte med den mest varierte karrieren. 

Til helgen er det altså klart for bakkeløp mens det helgen etterpå er klart for bilcrossløp. Til «vanlig» kjører Sivesind Rallycross-NM hvor han sannsynligvis vil ende opp med sølv i «store super» klasse fire, med mindre det blir full kollaps for ledende Simen Engsvik under den siste løpshelgen på Finnskogbanen.

– Det er jævlig stort å få sølv i den klassen også, de sier jo at det er den hardeste klassen, sier Sivesind som fra før har sølv og bronse fra klasse fire samt et NM-gull i klasse 2 fra debutsesongen i 2020.

Men det er ikke bare i bilcross, bakkeløp og rallycross det går fort for Emil, det gjør det også i rally. I vår sjokkerte han mange med lynraskt tempo da han ble nummer fire i Hurumsprinten, hans femte rally noen sinne. 

– Det er jo jævlig moro å kjøre, forteller han om rallykjøringen.

Vil kjøre Supercar etter Kristofferson-testing

Men med et tettpakket program er det ikke tid til så mye rally som han skulle ønsket. Faktisk var planen å kjøre Rally Tron som er årets siste løp i Rally-NM, men etter at den siste runden i Rallycross-NM ble flyttet til samme helg måtte de planene endres. 

– Det blir mest om vinteren. Det er så mange helger som krasjer med rallycrossen, visst ikke skulle jeg gjerne kjørt mer rally. Jeg skulle egentlig kjøre Rally Tron men det ble samtidig med Rallycross-NM på Flisa siden det ble flyttet.

Om Sivesind skulle bli utropt til årets bilsporttalent i desember kommer de 300.000 kronene godt med i neste års budsjett. Etter flere sesonger i NM er det nå ønskelig å ta steget utenlands. 

– Vi prøver å jobbe mot noe i utlandet, helst Supercar. Men det krever en del penger som vi ikke har, forteller Sivesind. 

Tidligere i år fikk Sivesind muligheten til å teste Supercar med ingen ringere enn Team Kristofferson og mange ganger verdensmester Johan Kristofferson. Der fikk han gode skussmål fra teamsjef Tommy Kristofferson som mener at Sivesind kan bli verdensmester. 

– Det var jævli moro å få lov til å være med på det, forteller Sivesind om opplevelsen.

– Jeg gliste litt ekstra etterpå, avslutter den alltid så sindige unggutten.

Powered by Labrador CMS