Disse tre førerne kjører svært jevnt i Supernasjonal klasse 1, med Mats W. Marthinsen til venstre, Per Magne Svardal og Andrine Rafoss til høyre. Sistnevnte vant NM-runden i Verdal sist helg, og har like mange poeng som førstnevnte. Men - trekker vi fra det svakeste løpet, slik man gjør når året skal telles opp - så er det Marthinsen som ligger best an.

Slik påvirkes NM-tabellen når ett løp skal strykes etter rekordlav deltakelse i helgen

Ettersom man stryker ett av NM-løpene man kjører i, så er det ikke slik at den som leder NM egentlig gjør det i realiteten.

Publisert Sist oppdatert

RALLYCROSS: Fire av seks NM-runder er kjørt av årets rallycrossesong, men deltakelsen i Trøndelag var heller noe laber da NMK Verdal/Levanger gjorde sin debut som NM-arrangør.

RALLYCROSS: Fire av seks NM-runder er kjørt av årets rallycrossesong, men deltakelsen i Trøndelag var heller noe laber da NMK Verdal/Levanger gjorde sin debut som NM-arrangør.

Supernasjonal og klasse 3 opperettholdt et nokså sterkt startfelt sammenlinket med tidligere år, mens spesielt klasse 1 og 4 hadde svært liten deltakelse. Eksempelvis stilte bare seks førere opp i klasse 1 og kun fire ble startklare til finalen.

For alle er ikke dette nødvendigvis krise med tanke på NM. Noen valgte eksempelvis å stå over Finnskogbanen på grunn av EM-runden i Höljes, mens andre har mistet deler av sesongen på grunn av motorhavari og manglende deler i tide til å få motoren klar.

Og da er det er slik at man, under forutsetning av at minst fem NM-runder gjennomføres, stryker den runden man har skaffet færrest mulig på poeng på. Eller sagt på en annen måte; de fem beste løpene teller ved seks gjennomførte NM-runder. Unntaket er dersom du diskvalifiseres fra en NM-runde, da er den pliktig å telle i sammendraget.

Men ettersom det foreløpig ikke er fem runder gjennomført, så er det ikke slik at den hittil offisielle sammenlagtstillingen gjenspeiler den reelle kampen om medaljer og plasseringer. Vi har tatt en runde blant de seks beste innenfor hver NM-klasse, pluss juniorklassen, for å gi et klarere bilde av hvordan det nå står til sammenlagt før de gjenstående rundene på Gol og i Skien.

Forresten er det verdt å nevne at helgens finalevinnere var henholdsvis Johannes Rafoss, Andrine Rafoss, Alexander Hauglid, Petter Leirhol og Sander Engsvik. Men hvordan ligger disse da an mot sine rivaler?

Rokade i samtlige klasser

Under følger en tabell der førerne er sortert etter NBFs offisielle sammenlagtstilling. Men legger vi til grunn og tar høyde for at ett løp skal strykes, så ser bildet helt annerledes ut, og vi har derfor strøket det løpet som teller dårligst blant de som har kjørt samtlige runder. Dersom man har en null-poenger, enten fordi man ikke har stilt til start eller ikke kommet til poenggivende plasseringer, så har man naturlig nok ingenting å stryke.

Som det framkommer, så er det ingen av klassene som har samme rekkefølge på de seks beste med og uten strøkne løp. For eksempel har vi en helt annen reell NM-leder i klasse 1 og klasse 4, der det egentlig er henholdsvis Mats W. Marthinsen og Jonas Dalseth Jacobsen som ligger best an hittil, under forutsetning av at vi tar vekk ett løp. Dette kan selvfølgelig forandre seg med de gjenstående rundene ettersom hvor mange poeng man plukker utifra tidligere løp i sesongen.

Mest interessant er kanskje kampen i klasse 2. Der er det i realiteten poenglikt mellom Thomas Hårberg og Sigurd Erik Egeland i gullkampen, mens Alexander Hauglid og Arild Sandnes er poenglikt i kampen om den siste pallplassen.

I klasse 1 er eksempelvis Espen Isaksætre hele 30 bak medaljeplass sammenlagt på den offisielle resultatlisten, men den rutinerte solungen har hele to løp han ikke har tatt poeng i, og i realiteten har han bare halvparten av forspranget opp til Per Magne Svardal på bronseplass.

I store supernasjonal ser det kanskje ut som at Simen Engsvik har en komfortabel ledelse på Jonas Dalseth Jacobsen med hele 18 poeng. Men harstadværingen fikk ikke kjørt en eneste omgang i helgen grunnet motorproblemer og pådro seg med det en nullpoenger, men etter suveren kjøring tidligere i år så leder han i realiteten med 11 poeng på Engsvik.

Herbjørn Haug synes også å ha en bronsemedalje innenfor rekkevidde med syv poeng på Emil Sivesind, men etter totningen fikk motorhavari på Flisa så er det han som egentlig har bronseplassen med 16 poengs margin på Haug - dersom vi skulle strøket et løp i dag.

Fra fjerdeplass til førsteplass

Forskjeller er det også i de andre klassene. Joakim Vestli ligger på en fjerdeplass i klasse 3 med 100 poeng. Men han har også stått over et helt løp, mens samtlige tre førere foran på totalen havner under 100 poeng når man fjerner deres dårligste løp. Ergo - fjerdeplassen til Vestli er i realiteten en ledelse under denne sakens nevnte forutsetninger.

I juniorklassen leder nå Johannes Rafoss med 20 poeng på Torjus Svenneby. Men det er bare på papiret midlertidig. Stryker vi ett løp, så skiller det bare ett poeng i realiteten mellom de to klart raskeste førerne i årets juniorklasse. På bronse ligger egentlig Jens Hvaal med sine 83 poeng etter at det ble motorhavari og null poeng i helga, men fordi både Henrik Gjervan og Sindre Haug har tatt poeng i samtlige løp så er disse rangert foran ham enn så lenge.

Powered by Labrador CMS