FIA-president Mohamed Ben Sulayem, her i samtale med rallyveteran og Rally Dakar-deltaker Carlos Sainz under det klassiske ørkenrallyet som har pågått de siste par ukene. I bakgrunn den svenske bilsportprofilen Mattias Ekström og tidligere kartleserprofil og nå FIA-sportssjef Robert Reid.

Slik velger FIA-presidenten å forsvare den omstridte forandringen i regelverket

FIA-president Mohammed Ben Sulayem mener det er på sin plass med det nye forbudet som betyr at førerne ikke uten videre kan uttale og mene det de vil uten at dette godkjennes på forhånd.

Publisert

BILSPORT: Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) forbyr denne sesongen førere å fremme ikke-nøytrale uttalelser uten å ha fått tillatelse på forhånd. Dette forbudet kom frem like før jul i FIAs oppdaterte sportsreglement foran årets sesong. Her heter det nå at følgende vil utgjøre et regelbrudd med mindre man har fått en skriftlig tillatelse fra FIA:

BILSPORT: Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) forbyr denne sesongen førere å fremme ikke-nøytrale uttalelser uten å ha fått tillatelse på forhånd. Dette forbudet kom frem like før jul i FIAs oppdaterte sportsreglement foran årets sesong. Her heter det nå at følgende vil utgjøre et regelbrudd med mindre man har fått en skriftlig tillatelse fra FIA:

– Generell fremsettelse og fremvisning av politiske, religiøse og personlige uttalelser eller kommentarer, spesielt i strid med det generelle nøytralitetsprinsippet fremmet av FIA under dets vedtekter, med mindre det tidligere er skriftlig godkjent av FIA for internasjonale konkurranser, eller av det relevante nasjonale bilsportforbund og deres konkurranser innenfor deres jurisdiksjon, heter det i den nye formuleringen.

Forsvarer regelendringen

Mange av førerne, kanskje tydeligst frontet ved Sebastian Vettel og Lewis Hamilton, har de siste sesongene valgt å bruke sin plattform til å fremme saker som for eksempel LHBTQ+-rettigheter, kampen mot rasisme og klimakrisen.

President Mohammed Ben Sulayem har nå gått ut og forsvart den omstridte regelendringen.

– En ting vi ikke vil at skal skje er at FIA skal bli en plattform for folks private agenda. Hva er det føreren gjør best? Kjøre. De er så gode på det, og de lager show, de er stjernene. Ingen stopper dem. Det er andre plattformer hvor de kan fremme det de ønsker. Alle har det, og de er mer en velkommen til å gå igjennom prosessen med FIA, uttaler Ben Sulayem.

Han slår også tilbake mot oppfatningen av at FIA med denne regelendringen ønsker å sensurere førerne.

– Jeg har mine egne personlige ting, ok, men det betyr ikke at jeg skal bruke FIA for det. FIA burde være nøytralt, mener Ben Sulayem.

Ben Sulayem understreker videre viktigheten av et klart og tydelig regelverk. Ved noen regelbrudd kan det være tydelig sanksjoner, mens det ved andre regelbrudd ikke er like tydelige.

– Noen av straffene er vanskeligere å avgjøre. Om noen tøyer banegrensene, så er det vanskelig. Så må en dommer sjekke det og se på det igjen. Men det er dommeren som sitter på all makten, ikke FIA-presidenten, uttaler Ben Sulayem.

Fremmer Andrettis prospekt

Samtidig har Ben Sulayem den siste uken ved flere anledinger nettopp brukt sin egen plattform til å fremme sine meninger rundt Andrettis ønske om å bli det ellevte laget på Formel 1-griden.

– Det er overraskende at det har vært noen negative reaksjoner på Cadillac- og Andretti-nyhetene. FIA har akseptert mindre, vellykkede organisasjoner de siste årene. Vi bør oppmuntre potensielle F1-påmeldinger fra globale produsenter som GM og fullblodsracere som Andretti og andre. Interesse fra team i vekstmarkeder gir mangfold og utvider F1s appell, skrev Ben Sulayem på sin egen Twitter-konto.

Flere har reagert på at Ben Sulayem selv uttaler seg såpass tydelig til tross for at hverken Formel 1 eller hans eget forbund har kommet med noen avgjørelse angående Andrettis Formel 1-fremtid.

Powered by Labrador CMS