Oliver er Skandinavias store rallykonge

Tronen stod på spill, lød det fra arrangøren. Og mer skandinavisk kunne det ikke blitt ved at Oliver Solberg fikk skrive historien som tidenes første vinner av Royal Rally of Scandinavia.

Publisert

RALLY: Da EM-runden begynte å dra seg til gjennom søndagen så skjønte de aller fleste at det måtte et teknisk problem eller en stygg førerfeil til for at Oliver Solberg ikke skulle ta hjem totalseieren. Og den sikret han til slutt med over 20 sekunders margin til den newzealandske rallyprofilen og EM-leder Hayden Paddon etter å ha levert etappetider med full kontroll gjennom dagen.

RALLY: Da EM-runden begynte å dra seg til gjennom søndagen så skjønte de aller fleste at det måtte et teknisk problem eller en stygg førerfeil til for at Oliver Solberg ikke skulle ta hjem totalseieren. Og den sikret han til slutt med over 20 sekunders margin til den newzealandske rallyprofilen og EM-leder Hayden Paddon etter å ha levert etappetider med full kontroll gjennom dagen.

Og det måtte bare bli som det ble ved at det skulle stå en Solberg på toppen av seierspallen. Värmland, som jo har vært kjent for sine klassiske VM-runder på snø, fikk endelig et internasjonalt løp tilbake igjen etter at VM-løpet måtte flyttes nordover på grunn av ustabile snøforhold de siste årene, men både førere og publikum så ut til å trives like godt i de värmlandske skoger under EM-runden som ellers i VM.

– De kuleste veiene noen gang

For Solberg henger også denne seieren høyt, selv om den formelle internasjonale statusen er lavere enn at han vant WRC 2-klassen i Rally Sweden tidligere i vinter.

– VM er VM, men det her er så nærme hjemme som jeg kommer. Jeg har aldri fått kjørt et ordentlig klassisk Rally Sweden som har gått i Värmland, og nå endelig få gjøre det på grus -  jeg må si det sikkert er noen av de kuleste veiene jeg har kjørt noen gang. Det er helt utrolig, sier en svært glad og lettet Oliver Solberg til Parc Fermé etter målgang på siste etappen, som ble kjørt over klassiske Vargåsen med det nye etappe navnet «Colin's» som følge av det velkjente hoppet oppkalt etter den avdøde rallylegenden.

Oliver Solberg fikk aldri kjørt Colin's Crest på vinterføre, men når etappen var tilbake med tørre sommerforhold, så var ikke norsk-svensken vond å be da det skulle satses over det verdenskjente hoppet.

For dette var også Solbergs første gang med full gass over Colin's Crest. Kun én gang tidligere har han fått kjøre den gamle varianten av Rally Sweden i Värmland, i 2020. Men store mildværsutfordringer kansellerte blant annet Vargåsen-etappen. Derfor har han aldri fått denne muligheten. Før nå - riktig nok på grus.

– Første turen gjennom hoppet var dritkult. Det er noe av det råeste å få hoppe der. Jeg hoppa jævlig langt på siste nå også, men siste etappen var så røff så det var ikke så moro heller, så jeg måtte cruise litt, sier Solberg.

Svak helnorsk helg

Med helnorske øyne ble det en eller kjedelig helg i Sverige utifra hva man kunne håpe og forvente. Resultatmessig ble Mads Østberg den beste med norsk flagg, med en åttendeplass totalt etter en ellers svært problematisk helg.

Ole Christian Veiby rullet på lørdagens første etappe og fikk FIA-nekt til å fortsette med sin knuste frontrute, da han ikke ville kjøre med alternative «slalåmbriller» uten frontrute ut resten av «loopen», mens det store samtaleemnet lørdag likevel ble Frank Tore Larsen.

Han imponerte stort med tempo som kunne ende opp i pallplass totalt, men på lørdagens andre etappe traff han en kant på innersvingen og ble sendt rundt i et voldsomt rundkast - med resultat i en totaltskrotet Volkswagen Polo GTI R5. Hvorvidt Larsen i det hele tatt kommer tilbake denne sesongen er derfor uvisst basert på hvor skrotet bilen nå framstår som.

Ola Jr. Nore har imponert stort i Junior-EM så langt år, men denne helgen var han mer anonym og var ikke i nærheten av å kjempe om seieren - slik han har gjort i de to foregående løpene. Nore endte til slutt på en sjetteplass i klassen, som forøvrig ble vunnet av norsk-svenske Isak Reiersen som imponerte stort - i likhet med sin bestekamerat Oliver - på hjemmebane.

Parc Fermé kommer tilbake med flere bilder, intervjuer og reportasjer fra EM-runden litt senere...

Powered by Labrador CMS