Ott Tänak.

Ott Tänak vant Rally Sverige mens Hyundai mislyktes med teamordre

Etterlengtet M-Sport-seier for første gang på over et år, mens team og førere hos Hyundai avsluttet den svenske VM-runden med blandede følelser.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Årets VM-runde i Sverige har stort sett handlet om to førere i toppen; Ott Tänak og Craig Breen, førerne som rett og slett har byttet plass denne sesongen og gått tilbake til tidligere kjente team.

Breen imponerte enormt gjennom fredagens etapper og har vist et godt topptempo gjennom hele helgen. Men Ott Tänak har vist hakket vassere tempo jevnt over, og til slutt var ikke marginen på 8,5 sekund før siste etappe nok til at Breen realistisk kunne ta ham igjen på ren fart.

Hyller teamet

Dermed kunne estlenderen sikre sin første seier for M-Sport siden Rally Tyskland i 2017, og på andre forsøk etter comebacket i det britiske privatteamet.

– Det betyr åpenbart mye for meg. Å komme inn i en ny bil og levere til disse menneskene. Det har vært stor jobb for dem å kjempe mot de store fabrikantene. At vi viser dem baklysene viser at vi gjør en god jobb, sier Tänak etter målgang, og retter blikket mot teamet sitt.

For teamet betyr det også mye å slå tilbake etter et mildt sagt elendig fjorår hvor de ikke vant et eneste løp og toppet alt av bruttstatistikker blant førere og fabrikanter.

– Så lenge vi alle leverer, så er vi alle vinnere. Det er flott å være en del av dette teamet, legger han til.

Med Thierry Neuville på tredjeplass, under ti sekunder bak sin irske teamkompis, var teamordren fra Hyundai klar før siste etappe. Breen sjekket inn et minutt for sent for å motta en tidsstraff på ti sekunder, som banet vei i vellinga for Neuville som kjemper om mesterskapet - mens Breen kun kjører på deltid og primært skal plukke poeng for fabrikkmesterskapet.

Rotet bort teamordren

Men Neuville tapte nærmere tre sekunder da han dundret inn i en brøytekant, uten at Breen rakk å få vite dette, så i mål endte det likevel med andreplass for Breen og tredjeplass for Neuville. Tapet for Hyundai er at Neuville får tre poeng mindre i fører-VM, mens de samtidig plukket godt med poeng med en andre- og tredjeplass i løpet totalt sett.

– Det var ikke en del av planen, men jeg kunne ikke vite noe om det. Vi er veldig glade nå. Det har vært en utrolig helg og det er flott å være tilbake i teten igjen, sa en svært glad og lettet Craig Breen etter målgang.

Et plaster på såret er også at Esapekka Lappi tok seieren og fem poeng på Power Stage. Finnen var lenge med høyt oppe på totallistene, men håpet om en god plassering forsvant da han lørdag satte seg fast i brøytekanten og tapte flerfoldige minutter.

Ønsker du å lese alle sakene hos oss, eller om så bare støtte den videre driften av Norges ledende nettavis om norsk og internasjonal bilsport? Sjekk ut våre ulike abonnementstilbud!

Årsabonnement

699,-

Under 2 kroner dagen!

Bestill her!

Ukesabonnement

25,-

Det billigste enkeltkjøpet!

Bestill her!

Månedsabonnement

99,-

Under 3,50 kroner dagen!

Bestill her!

Halvårsabonnement

499,-

Under tre kroner dagen!

Bestill her!

Powered by Labrador CMS