Årets startfelt samlet under forrige helgs test.
Årets startfelt samlet under forrige helgs test.

Disse bør du holde et ekstra øye med under årets utgave av Le Mans

Neste helg er det full fart i den internasjonale bilsport-kalenderen igjen, og endelig er det klart for det gjeve 24-timersløpet på de franske landeveiene.

Publisert Sist oppdatert

RACING: 62 påmeldte team på tvers av 186 førere i fire klasser, det er numrene som preger startlisten før årets begivenhet på La Sarthe-banen. Av disse finnes det i år dessverre ingen nordmenn men det betyr ikke at det ikke er verdt å følge med på.

I den raskeste klassen Hypercar stiller Toyota-teamet mannsterke opp med tidligere langdistanseveteraner og Formel 1-førere. Fordelt på de to bilene har vi eks Catheram-fører Kamui Kobayashi med de to eks AlphaTauri-førerne, Sebastien Buemi og Brendon Hartley. Hartley for øvrig har nok flere meritter å vise til i langdistanseracing.

Av andre tidligere Formel 1-førere som er verdt å nevne er Felipe Nasr. Han kjørte sist for Alfa Romeo, den gang under navnet Sauber, og har nå begynt å etablere seg i Porsche-leiren.

Det ryktes også at Penske skal styre Porsches LMDh-satsing i USA, og at dette muligens er første ledd i å bygge erfaring på Le Mans for teamet. Han deltar blant annet med IMSA-veteran Dane Cameron og franske Emmanuel Collard.

I den største klassen er det kanskje ikke overraskende at det også er flere navn fra Formel 1-verdenen. Robert Kubica skal kjøre i det ny oppstartede LMP2-programmet til Prema, Esteban Gutierrez stiller med Alex Brundle, sønn av Martin Brundle. På plass er også Sebastien Bourdais og Will Stevens.

Depotet i årets løp er preget av flere høyt profilerte bilsportutøvere, men også førere som egentlig er mer kjent gjennom andre karrierer.

Oppnår endelig drømmen

Skuespiller-stjerna Michael Fassbender er endelig klar for Le Mans etter å ha brukt tre år på å bygge erfaring i forkant av løpet. Hele seansen er dokumentert gjennom Porsches egne doku-serie som kan finnes gratis på YouTube.

Ikke helt overraskende vil han være bronseføreren i GTE AM-klassen, men han har godt selskap med Dennis Olsens tidligere lagkamerater, Matt Campbell og Zach Robichon.

Åtteganger verdensmester i rally, Sebastien Ogier er på plass i LMP2-klassen. Selv om Ogier ikke har mange langdistanseløp å vise til er jo rally en langdistansegren i seg selv. Mildt sagt er nok Ogier én av førerne i LMP2 som er best egnet til varierende vær som ofte kan prege løpet.

WRT-teamet stiller mannsterke i LMP2 med Lamborghini-proff Mirko Bortolotti og Audi-proff Dries Vanthoor. Denne påmeldingen byr også til videre spekulasjoner om at VAG ønsker å bygge så mye erfaring på Le Mans før de etablerer LMDh-programmene sine.

Taylor-brødrene, mest kjent fra IMSA-mesterskapet, er også på plass. Storebror Ricky deltar i LMP2-klassen, mens lillebror Jordan er å finne i Corvette-stallen i GTE Pro-klassen der han er fabrikkfører.

I GTE Pro-klassen finner vi Shane van Gisbergen. New Zealenderen er best kjent for sine presentasjoner i det australske Supercars-mesterskapet. Men han er også kjent for å være en av verdens mest allsidige bilsportutøvere.

Tidligere Hauger-konkurrenter

Dessverre har vi ingen nordmenn med i årets løp, ikke engang Egidio Perfetti, som har pleid å være fast inventar i løpet. Derimot er det en del av Dennis Haugers tidligere konkurrenter som er tilstede.

Ben Barnicoat deltok i Formel 3-sesongen 2020 da han steppet inn for Enaam Ahmed. Ahmed måtte trekke seg fra sesongen etter sponsortrøbbel. Det er verdt å nevne at Barnicoat også har blitt slått av Dennis Olsen i Formel Renault Eurocupen.

Niklas Krütten var Haugers lagkamerat i Formel 4 i 2019-sesongen. Det ryktes derimot at Krütten fikk seg en så kraftig mental smell etter å ha blitt utdanket av Hauger at han trakk seg fra mesterskapet før han beveget seg videre til sportsvognracing.

Andre førere verdt og nevne er også nederlandske Tjimen van der Helm som kjørte sitt siste formelbilmesterskap i fjor. Året har han brukt på å kjøre sportsvogn i Europa og USA.

Danske Oliver Rasmussen er også å finne i startlistene. Rasmussen er kanskje mest kjent for Prema etter å ha kollidert med Hauger i Russland, som gjorde at teamet gikk glipp av teammesterskapet i 2021.

Fullstendig startliste kan du finne nederst i artikkelen.

Powered by Labrador CMS