Cyril Abiteboul.

Hyundai-sjefen er forberedt på å ta upopulære strategiske valg i år

Teamet mislyktes med taktikken i Rally Sverige, men de er ærlige på at også Esapekka Lappi må være forberedt på å vike for Thierry Neuville dersom det er blir jevnt mellom dem.

Publisert

RALLY: Det er aldri lagt på skjul på at Thierry Neuville er teamets klare førstefører. Siden Hyundai kom tilbake i Rally-VM i 2014 er 112 løp blitt kjørt, samtlige av dem har Neuville stilt til start for den koreanske bilfabrikanten. Han derfor også teamets ubestridte verdensmesterkandidat, selv om han sammenlagt er blitt slått to ganger de siste tre sesongen av Ott Tänak før estlenderen nå returnerte til M-Sport.

RALLY: Det er aldri lagt på skjul på at Thierry Neuville er teamets klare førstefører. Siden Hyundai kom tilbake i Rally-VM i 2014 er 112 løp blitt kjørt, samtlige av dem har Neuville stilt til start for den koreanske bilfabrikanten. Han derfor også teamets ubestridte verdensmesterkandidat, selv om han sammenlagt er blitt slått to ganger de siste tre sesongen av Ott Tänak før estlenderen nå returnerte til M-Sport.

I år har Hyundai hentet Esapekka Lappi til å fylle skoene til Tänak, mens Dani Sordo og Craig Breen gjenforenes til den soleklare tredjerollen hvor de deler på sesongen. Lappi har ikke i nærheten av samme CV som Tänak, med én løpsseier og ni pallplasser under beltet, og regnes derfor som en naturlig annenfører bak Neuville.

Utelukker ikke klare teamordre

Og Hyundais nye teamsjef for året, Cyril Abiteboul, legger ikke skjul på at de gjerne har mesterskapsoddsen på Neuville i tankene når det tas strategiske valg. Det så vi allerede i Rally Sweden hvor Craig Breen, som lenge hadde kjempet med Tänak om seieren, måtte slippe seg tilbake for å gi andreplassen til Neuville før siste etappe.

En strategi som riktignok feilet ettersom Neuville selv gjorte en feil på den siste etappen og tapte den tiden han ikke skulle gjort for å komme seg forbi teamkameraten.

Nettstedet DirtFish utfordret teamsjefen om hva som ville skje med et liknende scenario i Mexico hvor det er Lappi, som kontraktsfestet skal kjøre samtlige løp i år, som leder foran Neuville.

– Det er veldig vanskelig å si fordi det er så mange parametre, Det kommer an på hvordan det påvirker ham om plassene skal byttes på. Jeg vil ikke si at jeg utelukker det, det er åpenbart mye mer rett fram å gjøre det med en tredjefører fordi de i realiteten ikke kjemper om mesterskapet. Jeg utelukker det ikke for Esapekka, men konsekvensen må være veldig akseptabel for ham, sier Abiteboul til nettstedet nå i forkant av Rally Mexico denne helgen.

Lunken Neuville

Han er klar på at han forsøksvis vil se på de langsiktige konsekvensene av å tvinge førerne til å bytte plasser meg hverandre, fortrinnsvis ved å gi Neuville fordelene dersom det er jevnt mellom førerne.

– Det kommer an på hvem som taper plassering og følgelig poeng im esterskapet. Det vil være et tøft valg, fordi mesterskapet - slik jeg ser det nå - kommer til å bli ganske tett for Esapekka gjennom hele sesongen, sier teamsjefen.

Thierry Neuville på sin side uttrykker litt mer lunkent hva han mener om eventuelle teamordre til hans fordel.

Esapekka Lappi.

– I Sverige fikk vi denne muligheten fordi Craig var rett foran, og han kjemper ikke om mesterskapet. Det blir noe helt annet med Lappi når vi er så tidlig ute i mesterskapet. Fredagen blir uansett avgjørende for hvordan helgen blir. Jeg fokuserer på mitt eget løp, og om jeg er i seierskampen på Fredag, så får vi en bedre startposisjon hvor alt åpner seg, sier Neuville til DirtFish.

Lappi lar teamsjefen snakke

Lappi forholder seg relativt taus til snakket om hvorvidt han kastes under bussen til fordel for sin faste teamkamerat.

– Til syvende og sist er det sjefen min som snakker, så jeg tror vi får høre på hva han har å si, slår Lappi fast.

Teamsjef Abiteboul er i alle fall forberedt på at det blir reaksjoner rundt eventuelle strategiske valg som tas tidlig i sesongen til fordel for Neuville.

– Jeg vet jeg vil få kritikk for å ta denne type avgjørelser, men jeg tror dette er også noe man må forvente av en teamsjef. Det er strategier og målsetninger for teamet, og det ville nok blitt satt spørsmålstegn til hvorvidt vi er i stand til å være tro mot strategien og målene som er satt, slår han fast.

Powered by Labrador CMS